Imprimare

1 decembrie, Ziua Mondiala de Lupta Impotriva HIV/SIDA

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ziua Mondiala de Lupta impotriva HIV/SIDA se celebreaza la 1 decembrie incepand din 1988, ca oportunitate a oamenilor de pretutindeni sa se uneasca in lupta impotriva maladiei, sa fie solidari cu cei care traiesc cu boala si sa-i comemoreze pe cei care au decedat in urma acesteia.

In perioada 2011 – 2015, sloganul campaniei mondiale de lupta impotriva HIV/SIDA este "AJUNGAND LA ZERO: ZERO INFECTII NOI CU HIV. ZERO DISCRIMINARI. ZERO DECESE PRIN SIDA", informeaza DSP Dambovita.

In Romania, potrivit Centrului Roman HIV/SIDA la 48% dintre persoanele infectate cu HIV calea de transmitere a fost heterosexuala. Numarul cazurilor cumulative 1985-2012 cu HIV/SIDA a fost de 17.819, numarul pacientilor in viata fiind de 11.189. Numarul celor aflati in evidenta activa HIV si SIDA este de 9.475.

Scopul campaniei mondiale este: acces universal la preventia HIV, tratament, ingrijiri si suport, reducerea numarului persoanelor infectate cu HIV/SIDA, informarea si educarea populatiei, mai ales a grupurilor cu risc crescut, asupra HIV/SIDA.

Obiectivele campaniei sunt: cresterea numarului de persoane informate si educate in legatura cu HIV/SIDA; cresterea numarului de persoane, in special din grupele de risc, care solicita efectuarea unui test de depistare a infectarii cu HIV si cresterea numarului de persoane care adopta un comportament sanatos in relatie cu HIV/SIDA.

DSP Dambovita transmite ca la nivel local, campania va include actiuni precum: intalniri de lucru cu partenerii din cadrul campaniei, realizarea unei fundite din corpuri umane in semn de solidaritate (02.12.2013 ora 12,00 - Piata Tricolorului), distribuire de materiale IEC pentru promovarea testarii HIV, actiuni de informare-educare in licee cu privire la HIV/SIDA, masa rotunda pentru asistenti sociali si asistenti comunitari, concurs interlicee ”Ce stiu adolescentii despre HIV/SIDA”.

Consumul de etnobotanice injectabile a crescut numarul tinerilor infectati cu HIV/SIDA

In Romania, numarul persoanelor infectate cu HIV/SIDA in urma consumului de droguri injectabile a crescut progresiv in ultimii 4 ani, de la 3% din totalul cazurilor noi depistate in 2010, la 29% cazuri noi depistate in 2013. Intrarea pe piata din Romania a drogurilor „etnobotanice” in anul 2010 a condus la o crestere majora a numarului de tineri infectati, varful incidentei regasindu-se la persoanele cu varsta intre 25 si 34 de ani, potrivit site-ului oficial al Institului de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals". www.cnlas.ro.

Desi Romania se afla in continuare in zona Central-Europeana cu incidenta scazuta a infectiei HIV, in cursul anului 2012 s-a inregistrat o crestere alarmanta a cazurilor noi pe grupa de varsta 15-24 ani.
“Conform ultimelor date publicate de ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) si de Biroul Regional OMS pentru Europa, s-a inregistrat o crestere de 8% a cazurilor noi de infectie HIV/SIDA in anul 2012 in Europa, fata de anul 2011. Tara noastra a inregistrat o crestere majora a numarului de bolnavi printre consumatorii de droguri („etnobotanice”) care au dobandit virusul prin utilizarea in comun a seringilor. Dupa cum se stie, efectul etnobotanicelor este de mai scurta durata, ceea ce duce la cresterea numarului de injectari (10-20 de ori pe zi). Folosirea in comun a seringilor conduce la co-infectii HIV/VHC (76%) sau HIV/VHC/VHB (11%)”
, declara dr. Mariana Mardarescu, medic primar Boli Infectioase, sef sectie Imunodepresie copii si adolescenti, la Institutul National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals”.

In Romania, principala cale de trasmitere a infectiei HIV ramane cea sexuala (aproximativ 50% dintre cazurile noi, depistate in anul 2012), la polul opus aflandu-se transmiterea materno-fetala (3% dintre cazuri).

La nivel global, la sfarsitul anului 2012, numarul total de persoane infectate cu HIV/SIDA a ajuns la aproximativ 38 de milioane (mai multe informatii in prezentarea atasata).

Statistici la nivel mondial

UNAIDS (Joint United Nations Programme on HIV and AIDS) transmite ca in 2013, la nivel mondial, aproximativ 63% dintre persoanele HIV-pozitive, cu varste intre 15 – 24 ani, sunt femei si se inregistreaza o reducere de 52% a cazurilor noi de infectie cu HIV in randul copiilor si o reducere de 33% a cazurilor totale (adulti si copii) fata de 2001, conform UNAIDS.

Conform estimarilor UNAIDS, la sfarsitul anului 2011, pe plan mondial, erau 34,2 milioane de persoane infectate cu HIV (30,7 milioane adulti si 3,4 milioane copii sub 15 ani), 2,5 milioane de cazuri noi (2,2 milioane adulti si 330.000 copii sub 15 ani) si 1,7 milioane decese prin SIDA (1,5 milioane adulti si 230.000 copii sub 15 ani).

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/1-decembrie_-Ziua-Mondiala-de-Lupta-Impotriva-HIV_SIDA_19428/

lauff lautf laurf