Situatia sanatatii femeii din Romania dezbatuta in cadrul Conferintei Internationale Woman’s Health
Datele statistice sunt ingrijoratoare pentru Romania in ceea ce priveste sanatatea femeii. Speranta de viata la nastere pentru femeile din Romania in decada 2001 – 2010 a fost cu circa 6 ani sub media UE si a avut o evolutie paralela cu aceasta, iar in anul 2010 a fost cea mai mica din UE, dupa Bulgaria. in plus, rata specifica de mortalitate pentru toate cauzele de deces la femei in Romania pentru anul 2010 a fost de 1,5 ori mai mare decat media UE si cea mai mare dintre statele membre UE, dupa Bulgaria.
Romania se situeaza pe primul loc in UE in ceea ce priveste mortalitatea la femei prin cancer de col uterin, cancer ficat si cai biliare intrahepatice, boli cronice de ficat si ciroze, boli ale aparatului digestiv, complicatiile sarcinii si ale nasterii.
Cancerul de san constituie a 2-a cauza de deces prin cancer la femei in lume . In Romania este, insa, cel mai frecvent cancer la femei si prima cauza de deces prin neoplazii. Rata supravietuirii la 5 ani este de 60%, dar poate depasi 80% in cazul bolii depistate precoce. Introducerea unui program organizat de screening mamografic trebuie sa constituie o prioritate a programelor nationale de promovare a sanatatii.
Recent, testele genetice care depisteaza mutatii ale genei BRCA, au suscitat un interes major in populatie. insa, trebuie retinut ca testele BRCA nu constituie un test diagnostic pentru cancer. Mutatiile genei BRCA1 sau BRCA2 pot semnifica un risc crescut de a dezvolta pe parcursul vietii cancer de san (BRCA1), respectiv de ovar (BRCA2) in contextul existentei si a altor factori de risc (mediu, stil de viata etc).
In privinta cancerului de col uterin, Romania detine primul loc in Europa in privinta incidentei si a mortalitatii datorita lipsei unui program national coerent de preventie. Global, mai mult de 500.000 de noi cazuri de cancer de col uterin sunt diagnosticate anual, iar 275.000 femei mor anual datorita acestui tip de neoplasm. Virusurile Papilloma umane (HPV) sunt cauza a 99,7% din cancerele de col uterin.
*Conferinta Internationala Sanatatea Femeii - Woman’s Health, organizata de revista Politici de Sanatate s-a desfasurat la Bucuresti, pe 28 noiembrie 2013, la Palatul Parlamentului, sub auspiciile Comisiei pentru Sanatate Publica din Senat.
Conferinta a reunit peste 200 de invitati, reprezentanti ai autoritatilor, mediului politic, industriei farmaceutice, ONG, specialisti, reprezentanti mass media, care au dezbatut problemele actuale legate de sanatatea femeii in Romania si masurile pe care alte state le-au identificat in solutionarea acestor probleme.
Sursa: PaginaMedicala.ro