Imprimare

E-nursing: Patru mii de asistenti medicali au beneficiat de cursuri gratuite

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Patru mii de asistenti medicali au beneficiat de cursuri gratuite de TIC in cadrul programului “E-Nursing: Program de instruire in tehnologia informatiei”, intre 2011-2013.

Obiectivul general al acestui program a fost cresterea adaptabilitatii si competitivitatii personalului din sectorul sanitar prin participarea la cursuri de instruire si de certificare a competentelor TIC si la schimburi de experienta transnationale. Astfel , li s-au dezvoltat competentele asistentilor medicali, in concordanta cu aspiratiile profesionale si cu piata muncii.

In cei trei ani de implementare, au fost raspandite peste trei mii de seturi de materiale privind promovarea formarii profesionale continue: aspecte generale; rolul Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor; rolul educatiei medicale continue, dar si formarea in Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor.

Grupul tinta al proiectului l-a reprezentat patru mii de angajati din sectorul sanitar din toate regiunile de dezvoltare ale tarii, care au avut acces egal la activitatile proiectului. Dintre cei patru mii de oameni, peste trei mii sapte sute au fost femei.

Participantii au beneficiat de cursuri de formare profesionala TIC gratuite; de cursuri sustinute de furnizori autorizati de catre ANR; certificate de absolvire recunoscute national; obtinerea a 20 de credite EMC si participarea la schimburi de experienta transnationale.

In cadrul acestui program, s-au semnat doua parteneriate transnationale cu asociatiile profesionale din Spania (Consejo General de Enfermeria) si Irlanda (Nursing and Midwifery Board of Ireland), iar 60 de specialisti romani au participat la un schimb de experienta cu cele doua asociatii staine.

Programul a fost finantat prin fonduri europene, ajungandu-se la suma de aproximativ patru milioane de euro si a fost organizat de Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, in parteneriat cu Federatia Sanitas, Asociatia „Centrul Roman de Initiative”, Nursing and Midwifery Board of Ireland si Consejo General de Enfermeria.

Manual de bune practici pentru combaterea discriminarii in sectorul sanitar

In cadrul acestui program, a fost editat un manual de bune practici pentru combaterea discriminarii in sectorul sanitar, pe baza a patru sesiuni de lucru. Problematicile abordate in manual sunt: discriminarea din societate in general si din sistemul de sanatate; conditii si factori ai discriminarii, stereotipuri si prejudecati in sistemul de sanatate; identidicarea grupurilor vulnerabile din sistemul sanitar, dar si oferirea de informatii si sugestii pentru angajatii in legatura cu prevenirea si combaterea manifestarilor discriminatorii din sistemul sanitar.

Totodata, au mai fost elaborate: un studiu de identificare a modelelor europene pentru imbunatatirea adaptabilitatii angajatilor din sistemul sanitar, dar si o analiza de identificare a modelelor europene pentru imbunatatirea adaptabilitatii angajatilor din sectorul sanitar.

Detalii despre intreg programul, dar si despre manualul de bune practici, gasiti pe site-ul oficial, accesat aici.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/E-nursing_-Patru-mii-de-asistenti-medicali-au-beneficiat-de-cursuri-gratuite_19442/

lauff lautf laurf