Imprimare

Pacienti, consultati gratuit in prima clinica oftalmologica mobila din Romania

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Prima clinica oftalmologica mobila din Romania a consultat si tratat gratuit aproape patru mii de batrani, copii si persoane cu dizabilitati din judetele Galati, Ilfov si Vaslui.

Campania vizeaza persoane din medii defavorizate unde nu este asigurat accesul la servicii medicale de calitate: mediul rural, asezari greu accesibile, camine de batrani si orfelinate. Persoanele consultate au beneficiat gratuit de consult medical specializat. De asemenea, au fost prescrise si oferite gratuit peste doua mii de perechi de ochelari.

“De patru ani incoace, am mers in regiuni defavorizate din tara, unde am incercat sa tratam si sa educam. Ne dorim ca proiectul sa se extinda, astfel incat un numar tot mai mare de pacienti sa poata fi informati, consultati si tratati in conditii corespunzatoare”, a declarat dr. Speranta Schmitzer.

Activitatea clinicii mobile a scos in evidenta gradul scazut de educatie al populatiei din aceste medii privind sanatatea oculara, cele mai evidente carente fiind observate in randul pacientilor in varsta. Peste 80% dintre acestia sufereau de grave probleme de vedere, din cauza carora considerau ca vor ajunge la orbire, desi consultul a relevat ca majoritatea avea cataracte operabile.

“Am initiat acest proiect ca o reactie la cazuistica pe care am intalnit-o de-a lungul anilor. Gradul de informare legat de sanatatea ochilor e adesea extrem de scazut, iar consecintele sunt dramatice – am intalnit pacienti care au venit avand afectiuni in stadii foarte avansate, pentru care nu am mai putut face foarte mult. Astfel, ne-am dat seama ca este nevoie de o schimbare in acest sens”, a spus dr. Schmitzer.

Clinica dispune de doua automobile de teren si o rulota dotata cu aparatura moderna pentru investigatii oftalmologice si prescriere de ochelari. Medicii pot face de asemenea screening pentru glaucom si cataracta.

Fundatia isi propune sa isi extinda activitatea si in alte regiuni ale tarii si sa achizitioneze echipamente suplimentare pentru clinica, ce vor permite efectuarea unor investigatii mai complexe precum si mici interventii chirurgicale.

Fondata in 2009, clinica mobila face parte din campania „Vederea nu are pret” initiata de Fundatia Dr. Schmitzer. In anul 2012, in Parcul Tineretului din Bucuresti a inceput o actiune de depistare a glaucomului in cadrul careia au fost consultate 850 de persoane.

Fundatia ”Dr. Schmitzer” a fost infiintata si este condusa in prezent de dr. Speranta Schmitzer, doctor in Stiinte Medicale, sef de Lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti. Dr. Speranta Schmitzer este primul medic din Romania caruia i s-a conferit din partea Ministerului Sanatatii, Competenta pentru operatii oftalmologice plastice si reconstructive.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Pacienti_-consultati-gratuit-in-prima-clinica-oftalmologica-mobila-din-Romania_19445/

lauff lautf laurf