Imprimare

Vaccinul antigripal romanesc, distribuit din 16 decembrie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Prima transa de doze de vaccin antigripal produsa la Institutul Cantacuzino va fi distribuita la nivel national din 16 decembrie, iar cea de-a doua transa, de pe 6 ianuarie, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, informeaza Agerpres.

Pana la aceasta ora, la Institutul Cantacuzino s-a fabricat deja jumatate din cantitatea de doze de vaccin antigripal programata pentru 2013, respectiv 200 de mii de fiole.

Ministrul Sanatatii a afirmat, totodata, ca pana la finele acestui an, in cadrul Guvernului urmeaza sa fie prezentata o strategie noua a Institutului Cantacuzino.

“Pana la sfarsitul anului, prezentam o strategie noua a Institutului Cantacuzino prin care sa aducem la Bucuresti si produsele care nu se mai fabrica la filiala din Iasi. (...) Impreuna cu domnul prim-ministru am convenit, credem noi, ca o sa avem sprijinul Guvernului in continuare sa dezvoltam investitiile si sa facem din aceasta institutie ceea ce ea ar trebui sa fie, o institutie strategica in acest domeniu”, a declarat Eugen Nicolaescu la finalul vizitei efectuate de premierul Victor Ponta la linia de productie a vaccinului contra gripei.

Reluarea productiei altor vaccinuri

Intrebat cand se va relua productia si la alte tipuri de vaccinuri, precum Polidin, Cantastim, Nicolaescu a precizat ca respectivele produse “au nevoie de punere in functiune a licentelor”.

“ANM ne-a spus ca dureaza intre un an si jumatate si doi ani reluarea fabricatiei. Noi incercam cu forte mai mari si mai puternice sa reducem aceasta perioada cum am facut si cu vaccinul antigripal. Daca ar fi fost sa respectam ce ne-a spus ANM-ul ar fi fost la anul sa facem. Vedeti ca de anul acesta il livram. Nu cat am vrut noi, dar am fortat zi si noapte, s-a lucrat aici, ceea ce inseamna ca se poate”, a declarat ministrul Sanatatii.

Nicolaescu a precizat ca pentru anul viitor vor fi alocate in primul rand “cinci milioane de euro pentru finalizarea liniei de vaccin gripal cu acreditare GMP si, mai departe, sa dezvoltam BCG-ul”.

La randul sau, directorul general al Institutului Cantacuzino, Gratiela Draghici, a declarat ca spera ca productia pentru vaccinul BCG sa fie reluata la finele anului 2014 sau cel tarziu, la inceputul anului 2015.

“Speram ca din 2014, tot cu sprijinul Guvernului, care stim bine ca prin HG 320 a dat sansa Institutului Cantacuzino de a relua productia de vaccin antigripal, pentru ca vaccinul BCG este un produs strategic, noi contam pe sprijinul Guvernului si al premierului sa reusim ca, de la sfarsitul anului viitor, inceputul lui 2015, cel mai tarziu, sa reluam productia de vaccin BCG”, a declarat directorul general al Institutului Cantacuzino.


 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Vaccinul-antigripal-romanesc_-distribuit-din-16-decembrie_19439/

lauff lautf laurf