Imprimare

Ghid privind noul pachet de servicii medicale

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In urma unui raport de cercetare elaborat de asociatia Observatorul Roman de Sanatate (ORS), au reiesit doua concluzii privind noul pachet de servicii medicale: trasatura sa fundamentala este deplasarea unei parti din costul actului de ingrijire asupra pacientului, iar a doua tine de faptul ca serviciile acoperite sunt mai transparente pentru asigurati, iar pachetul este bazat pe documente normative deja existente.

Materialul, intitulat „Introducerea pachetului de servicii medicale de baza in Romania”,
rezuma principalele elemente ale proiectului de lege aflat in dezbatere si discuta aspectele esentiale care trebuie avute in vedere in continuare pentru definirea unui pachet de baza comprehensiv si accesibil.

„Este esential ca pachetul sa fie privit ca o prima iteratie si nu ca un produs finit; el va trebui analizat si actualizat periodic. Faptul ca volumul de servicii medicale si traseele clinice pe care le urmeaza pacientii vor fi, cel putin aparent, mai ferm reglementate, reprezinta oportunitati pentru monitorizare si optimizare. Ramane de vazut in ce masura furnizorii de servicii medicale vor fi sprijiniti concret pentru a implementa pachetul si cum vor fi corectate dezechilibrele care vor aparea”, a declarat Adrian Gheorghe, presedinte al asociatiei ORS si cercetator la London School of Hygiene & Tropical Medicine din Marea Britanie.

Lucrarea Observatorului Roman de Sanatate este cu atat mai importanta cu cat Guvernul Romaniei si, implicit, Ministerul Sanatații si-au luat angajamentul fata de Fondul Monetar International ca vor revizui, pana la sfarsitul anului 2013, lista de servicii medicale oferite asiguratilor si persoanelor care nu beneficiaza de asigurare medicala.

„Pachetul de baza, desi perfectibil, reprezinta un pas important catre un sistem de sanatate mai rational si mai eficient. Desigur, in pachet exista deja in Contractul-Cadru dintre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si furnizorii de servicii. Noul pachet face, insa, serviciile acoperite mai transparente pentru asigurati si introduce noi limite bazate pe evidente”, a completat Nicolae Done, vicepresedinte al Observatorului Roman de Sanatate si doctorand in politici de sanatate la Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite ale Americii.
O alta modificare esentiala este reprezentata de deplasarea volumului ingrijilor medicale catre ambulator si medicul de familie, a caror responsabilitate creste semnificativ odata cu intrarea in vigoare a pachetului, termenul avansat fiind februarie 2014.

„Ramane de vazut in ce masura infrastructura policlinicilor, dosarul electronic al pacientului si cardul de sanatate vor contribui la derularea eficienta a noilor procese de ingrijire. De aceea, este esentiala monitorizarea si reevaluarea periodica a pachetului de baza odata cu implementarea acestuia, in special impactul asupra accesului la servicii medicale si a timpilor de asteptare”, atrag atentia cei doi specialisti.

Despre Observatorul Roman de Sanatate

Observatorul Roman de Sanatate este o organizatie non-guvernamentala care isi propune sa contribuie la imbunatatirea sistemului de sanatate din Romania prin desfasurarea de studii de cercetare privind performanta politicilor si a serviciilor de sanatate.

Domeniile de activitate ale Observatorului Roman de Sanatate sunt Sanatatea publica si Analiza economica. Activitatea Observatorului Roman de Sanatate se axeaza pe trei directii: Cercetare, Comunicare si Educatie.


 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ghid-privind-noul-pachet-de-servicii-medicale_19456/

lauff lautf laurf