Imprimare

Arafat: La SJU Ploiesti a fost un management defectuos

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Secretarul de stat Raed Arafat a spus ca Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Ploiesti a primit o amenda de 38 de mii de lei, in urma anchetei desfasurate de Ministerul Sanatatii, bani pe care ii vor achita persoanele responsabile, incluzandu-l si pe fostul manager al spitalului. De asemenea, spitalul a ajuns in aceasta situatie din cauza „managementului defectuos, de peste sase ani”.

Amenda a fost data in urma nerespectarii structurii organizatorice, lipsei de iginenizare in spital, dar si neaplicarii dezinsectiei la perioada de timp ceruta. O persoana de la sterilizare a fost si ea amendata.
Marea problema, conform lui Raed Arafat, a fost lipsa unei bune managerieri. Din cauza acestei probleme, spitalul ar fi ajuns in acest stadiu. S-a depistat chiar si un numar prea mare de paturi, in comparatie cu ceea ce era in plan. Spre exemplu, la sectia de Cardiologie, au fost gasite 134 de paturi, cu toate ca in plan erau trecute doar 90.

O alta problema a acestui spital o constituie rata foarte mica de operabilitate: la una dintre sectiile de chirurgie este o rata de 47%, iar probleme sunt si la Ginecologie sau Dermatologie. Indicele de operabilitate ar trebui sa fie de peste 80%, lucru care nu se intampla la SJU Ploiesti.

Alte probleme aparute in cadrul acestui spital, pe care ancheta MS le-au scos la lumina sunt problemele legate de dispersarea sectiilor chirurgicale si lipsa anestezistilor in sectii, acestia din urma trebuind sa se deplaseze dintr-o cladire in alta, acolo unde sunt urgente.

De asemenea, SJU Ploiesti are patru cladiri, iar starea acestora este precara. Una dintre cladiri va fi inchisa, nu i se va mai da autorizatie de functionare; este vorba despre sectia din Buna Vestire.

Ce ar trebui facut in SJU Ploiesti

Pentru o mai buna functionare a spitalului, Ministerul Sanatatii a facut urmatoarele recomandari:

- Mutarea sectiilor, pentru o mai buna legatura intre acestea;
- Comasarea sectiilor, acolo unde exista un surplus de paturi;
- Urmarirea modului de cheltuieli;
- Micsorarea numarului de paturi, asa cum este el trecut in planul spitalului, pentru a se putea deconta spitalizarile in proportie de 100% din partea CNAS;
- Schimbarea Consiliului de Administrare: pentru a obtine ceea ce spitalul are nevoie, este necesara schimbarea membrilor consiliului;
- Mutarea personalului de unde este surplus, acolo unde este sub norma (e vorba in special de merspnalul medical mediu);
- Durata de internare nu ar trebui sa fie de sapte zile, asa cum este in prezent, ci de cinci zile maximum;
- Nu ar mai trebui ca pacientii sa fie internati pe sectii, pentru ca doar in felul acesta se vor salva bani.

Doar asa, a explicat Raed Arafat, se vor putea rezolva problemele de la spitalul ploiestean. Ministerul Sanatatii este dispus sa discute pe orice punct cu reprezentantii SJU Ploiesti.

Pentru a se observa ca aceste recomandari vor fi puse in aplicare, anul viitor, Ministerul Sanatatii va face controale in februarie si iulie la SJU Ploiesti.


 

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Arafat_-La-SJU-Ploiesti-a-fost-un-management-defectuos_19457/

lauff lautf laurf