Boala Alzheimer, corelata cu o igiena orala precara
Un studiu nou arata faptul ca oamenii cu o igiena orala precara sau cu probleme ale gingiilor ar putea avea un risc mai ridicat de dezvoltare a bolii Alzhemer, comparativ cu cei care au dintii sanatosi.
Cercetatorii de la University of Central Lancashire (UCLan) din Marea Britanie au descoperit prezenta unor bacterii numite Porphyromonas gingivalis in creierele unor pacienti care au suferit de dementa cand erau in viata. Bacteria este asociata, de obicei, cu bolile gingivale (paradontoza cronica), scrie medicalnewstoday.com.
Studiul a aparut in revista de specialitate Journal of Alzheimer’s Disease si pentru analiza, s-au folosit zece mostre de creier de la pacienti cu dementa, comparativ cu alte zece mostre de creier de la persoane sanatoase.
Examinarea mostrelor a aratat prezenta paradontozei gingivale in mostrele de creier afectat de Alzheimer.
Nevoia de tratament stomatologic invaziv creste riscul bacterian
Acest tip de bacterie este gasit in cavitatile orale si intra in fluxul sangvin printr-o varietate de activitati zilnice, precum mestecatul, mancatul, spalatul dintilor. Insa, cel mai probabil, aceasta bacterie poate intra in fluxul sangvin dupa un tratament stomatologic invaziv. Atunci e posibil ca bacteria sa intre in mod sistematic in creier, conform studiului.
De fiecare data cand bacteria intra in creier, spun cercetatorii, s-ar putea ca aceasta sa atace sistemul imunitar, cauzand eliberarea in exces a unor chimicale care ar putea omori neuronii.
Cercetatorii spun ca acest tip de activitate s-ar putea lega de simptome precum confuzie sau deteriorarea memoriei, simptome tipice ale bolii Alzheimer.
Noul studiu vine cu noutati la cercetarile anterioare pe aceeasi tema
Acest studiu adauga la cercetarile anterioare ideea conform careia boala Alzheimer este corelata cu o igiena orala precara. Cercetarile de la Universitatea din New York, din 2010 arata cum pe termen lung inflamatiile gingivale se coreleaza cu Alzheimer. Bolile gingivale pot creste riscul disfunctiilor cognitive.
Un alt studiu a sugerat ca alta bacterie si alti virusi sunt corelati cu aceasta boala. Cercetarile Universitatii din New Mexico sugereaza ca Herpes simplex virus type 1 (HSV-1) are legaturi cu Alzheimer.
„Chiar daca studiile anterioare au indicat ca exista o relatie intre dementa, alta bacterie si virusi precum HSV-1, aceasta noua cercetare indica o posibila asociere intre bolile gingivale si indivizi care pot fi susceptibili a dezvolta boala Alzheimer, daca se expun mecanismului de declansare”, conform prof. St John Crean, de la School of Medical Dentistry, UCLan.
Cercetatorii spera ca mostrele de creier donate de la persoane cu si fara boala Alzheimer sa ajute la concluziile studiului si la rezultate relevante.
Ei adauga ca, in viitor, cercetarea va putea stabili daca Porphyromonas gingivalis ar putea fi utilizat ca un marker pentru un test de sange care prezice dezvoltarea bolii Alzheimer la pacienti.
Sursa: PaginaMedicala.ro