Imprimare

Studiu: Grefe de piele in vitro, folosite drept pansament in cazul ulcerelor venoase

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cercetatorii de la Universite Laval's Faculty of Medicine si Centre Hospitalier Universitaire de Quebec au aratat ca este posibil ca pielea umana dezvoltata in vitro sa fie folosita drept pansament pentru ulcerele venoase care nu raspund la tratamentul conventional.

Un studiu publicat recent in revista de specialitate Advances in Skin and Wound Care a aratat cum aceasta abordare a fost folosita cu succes in tratarea ulcerelor venoase la pacienti care au suferit cronic de aceasta boala, conform worldpharmatoday.com.

Aproaximativ 1% din populatia lumii sufera de aceste tipuri de ulcer. Ranile provocate de ulcer se inflameaza sau se infecteaza regulat si se vindeca foarte incet, in proportie foarte mica. Acestea sunt frecvent asociate cu imbatranirea, diabetul si cu tulburari ale sistemului circulator, precum varicele sau edemele.

„Persoanele obeze si cele care lucreaza constant in picioare sunt cele mai vulnerabile. Aceste tipuri de ulcer pot persista ani de zile. In momentul in care tratametele standard nu sunt eficiente, situatia clinica devine de nesuportat”, a spus dr. François A. Auger, director al studiului, dar si director al laboratorului medical de inginerie tisulara si medicina regenerativa.

Tratamentele standard pentru ulcer implica curatarea atenta a acestor rani si aplicarea unor bandaje. Medicamentele au aparut pe piata acum 20 de ani, dar ele sunt foarte scumpe si eficacitatea lor s-a demonstrat a fi limitata. O grefa de piele de la pacient ar putea fi eficienta, insa acest lucru atrage dupa sine alte probleme pentru ca se cere o cantitate semnificativa de piele, prelevata de la pacient.

Aceasta problema a inspirat cercetatorii sa utilizeze expertiza proprie, cu grefe de piele in vitro, create speial pentru ranile produse de ulcer. Acest proces este complex si necesita cativa pasi de urmat:

- prelevarea a 1-2 cm de piele de la pacient;
- izolarea celulelor necesare;
- cresterea acestora in vitro;
- crearea unei grefe de piele, cu derma si epiderma;
- dupa opt saptamani de crestere, pielea creata in vitro poate fi aplicata peste ulcere, mai mult ca niste bandaje, acolo unde este necesar.

„Celulele secreta molecule care accelereaza vindecarea prin punerea in miscare a proceselor naturale de vindecare. Ar fi greu de imaginat un model (n.r. ca aceasta grefa de piele) mai apropiat de fiziologia corpului uman”, a mai spus dr. François A. Auger.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Studiu_-Grefe-de-piele-in-vitro_-folosite-drept-pansament-in-cazul-ulcerelor-venoase_19465/

lauff lautf laurf