Imprimare

Nicolaescu: Comisia Europeana ar putea aloca fonduri pentru Sanatate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu (foto), a declarat marti, la Bruxelles, intr-o conferinta de presa, ca exista pentru prima oara o deschidere a Comisiei Europene in incurajarea alocarii de fonduri comunitare pentru Sanatate, informeaza Agerpres.

„Am constatat ca exista pentru prima oara deschidere din partea Comisiei in incurajarea alocarii de fonduri comunitare pentru sanatate. Este pentru prima oara cand se intampla asta si eu cred ca pentru cadrul financiar multianual 2014 - 2020 Romania va putea sa-si propuna in acest buget european cateva sute de milioane de lei pentru imbunatatirea infrastructurii”, a precizat ministrul Nicolaescu, care a participat la reuniunea Consiliului EPSCO Ocupare, politica sociala, sanatate si afacerile consumatorului (EPSCO), care a avut loc la Bruxelles.

Un punct al agendei, calificat de ministrul Sanatatii ca fiind extraordinar de important pentru Uniunea Europeana, s-a referit la concluziile privind un proces de reflectie asupra sistemelor de sanatate moderne si sustenabile.

„Concluziile care vor fi date publicitatii foarte curand sunt, din punctul meu de vedere, corecte, in concordanta cu realitatile lumii in care traim, iar noi am prezentat cateva aspecte referitoare la sustenabilitatea unui sistem sanitar in UE modern si m-am referit evident la sistemul sanitar romanesc, care va intra de anul viitor in poate cel mai amplu proces de reforma, in poate schimbarea fundamentala a modului in el este gandit si functioneaza”, a precizat Nicolaescu.

In acest sens, ministrul a anuntat ca se ia in calcul transferarea finantarii serviciilor medicale din spital „in prespital”, unde este mult mai ieftin si unde cu aceiasi bani pot fi acordate servicii medicale de mai multe ori.

Potrivit acestuia, daca toate aceste schimbari preconizate isi vor produce efectele asteptate, atunci aceasta reforma va schimba radical modul in care sistemul va ajuta cetateanul. „Vorbeam de toata aceasta reforma, va fi insotita si de lucruri de calitate, pentru ca, pana acum, reformele au fost cantitative, mai putin calitative. Si ma refer aici la protocoale si ghiduri terapeutice, ghiduri clinice, in care se stie exact ca tu, medic, trebuie sa faci anumite operatiuni, iar cetateanul, daca va fi nemultumit, pentru ca s-a intamplat ceva ca urmare a faptului ca medicul i-a pus sa spunem un diagnostic eronat... atunci pe baza faptului ca exista un ghid clinic, deci exista un standard de calitate, fiecare va putea sa-si spuna punctul de vedere in fata unui expert - si medicul, si pacientul, si un expert vor putea sa aprecieze in cunostinta de cauza, nu dupa impresii, pareri sau ce i se pare fiecaruia in parte”, a adaugat ministrul.

In acest sens, una dintre intentiile Ministerului Sanatatii este introducerea dosarul electronic din semestrul al doilea, 2014.

„Casa (n.r. Nationala de Asigurari de Sanatate) gestioneaza acest proiect, ea spune ca in trimestrul I s-ar putea sa-l aiba gata, in trimestrul II sa treaca la experimentare si din semestrul doi sa inceapa sa-l utilizeze. Sigur ca noi vorbim de circa 4,4 milioane de internari in spital si vorbim de circa 20 de milioane de consultatii anual. Toate astea va trebuie ca intr-un an de zile sa intre in calculatoare, sa intre in dosarul electronic al fiecarui pacient, cu care, sigur, poti sa faci analize, sa urmaresti. Noi credem ca tot sistemul ar putea fi functional la sfarsitul anului 2015 - inceputul anului 2016”, a mai explicat Eugen Nicolaescu.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Nicolaescu_-Comisia-Europeana-ar-putea-aloca-fonduri-pentru-Sanatate_19466/

lauff lautf laurf