Imprimare

Fara platile informale, mii de medici ar fi plecat in strainatate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Prof. dr. Vasile Astarastoae a declarat intr-o conferinta de presa ca daca nu erau platile informale, de la inceputul anului, nu ar fi plecat sa lucreze in strainatate 2.500 de medici, ci 7.000.

Problemele principale pe care acesta le-a adus in discutie au fost finantarea insuficienta, dar si reforma in Sanatate.

In ceea ce priveste finantarea insuficienta, acesta a precizat ca s-au facut simulari legate de bugetul pentru Sanatate in 2014 si ca acesta ar trebui sa se mareasca cu 2, 5 miliarde de lei pentru a cuprinde toate cheltuielile necesare. Se doreste, in continuare, cresterea bugetului cu 6% din PIB pentru Sanatate, asta si pentru sustinerea crearii unei noi reforme in sistem. Aceasta reforma, a mai adaugat presedintele CMR, nu se poate finaliza decat in 10-15 ani, insa este necesara pentru dezvoltarea sistemului de sanatate romanesc.
Peste sase mii de medici au plecat in strainatate, in decursul a doi ani

Daca in 2011, numarul de medici care lucrau in spitale era de 20.600, acesta s-a micsorat in doi ani, ajungandu-se la 14.200 de medici, conform prof. Astarastoae.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Fara-platile-informale_-mii-de-medici-ar-fi-plecat-in-strainatate_19468/

lauff lautf laurf