Imprimare

Medicii de familie, trasi la raspundere din cauza legilor ambigue

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medicii de familie sunt nemultumiti din cauza legislatiei ambigue aflate in vigoare, care ii trage la raspundere in cazuri precum: Legea 700, retete eliberate catre pacienti internati sau aparent internati, retetele oncologice, dar si problemele din centrele de permanenta.

Problema centrelor de permanenta

Totul a inceput cand Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a fost verificata de Curtea de Conturi. La data respectiva, Curtea de Conturi a descoperit nereguli in anexa ordinului de ministru, ordin prin care centrele de permanenta isi primeau veniturile: conform acesteia, anexa era gresita, iar medicii de familie au fost trasi la raspundere pentru perioada 2009-2011, fiind somati sa plateasca anumite sume de bani. CNAS a dat in judecata Curtea, insa Inalta Curte de Casatie si Justitie a luat decizia de recuperare a banilor, deci CNAS a pierdut procesul. Din cauza legislatiei contradictorii, medicilor li se imputa plata banilor in acea perioada de doi ani, suma ce se ridica la sute de mii de lei.

„Medicii au respectat contractele, deci nu li se pot retine bani. Ceea ce este grav, este ca imputarile se fac cu dobanzi”, a spus dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie responsabil de centrele de permanenta din judete.
Aceste centre de permanenta ar putea chiar sa se inchida, din cauza faptului ca autoritatile nu rezolva aceasta situatie, prin schimbare legislativa.

Problemele retetelor 0-700

Pensionarii, care pana acum dadeau medicului de familie cuponul de pensie si o declaratie pe propria raspundere ca nu au alte venituri, ar putea fi obligati sa vina cu declaratie de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), pentru ca medicul de familie sa fie convins ca acestia nu au venituri mai mari de 700 de lei. Doar asa, medicul ar putea elibera retete cu compensare de 90% pentru medicamentele din lista B, care, in mod obisnuit, pentru pensionarii cu venituri de peste 700 de lei, se compenseaza 50%.
De cele mai multe ori, pacientii nu isi spun veniturile, primesc retete cu compensare de 90% de la medicul de familie, iar acesta din urma este tras la raspundere si i se cer bani.

Aici, dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, a cerut crearea unui parteneriat intre CNAS si ANAF, pentru ca medicii de familie sa stie exact veniturile pacientilor si sa nu se mai confrunte cu situatiile sus-mentionate, acordand retete compensate cu 50 sau 90% reducere, conform legii si nemaifiind trasi la raspundere. Astfel, din ianuarie 2014, medicii de familie ar putea sa nu mai elibereze retete compensate in baza retetelor 0-700.

„Pe langa faptul ca nu suntem organ fiscal, unele case de asigurari au afirmat ca ele nu pot trage pacientii la raspundere pentru ca nu exista un contract intre pacient si casa de asigurari. Ceea ce este o grava recunoastere ca de 15 ani, desi legea o impune, nu exista contractul firesc intre asigurat si asigurator, ca sa stie fiecare ce responsabilitati si ce obligatii are. Si atunci cine este vinovat? Medicul de familie”, a spus dr. Rodica Tanasescu.

Retetele pacientilor internati sau aparent internati

O alta problema de care se fac raspunzatori, conform autoritatilor, tot medicii de familie este cea legata de retetele compensate pe care acestia le elibereaza pacientilor internati in spital, cu toate ca ar trebui sa beneficieze de tratament integral gratuit pe timp de spitalizare.

Curtea de Conturi a imputat aceste retete CNAS, iar CNAS le imputa medicilor de familie. O solutie legata de aceasta problema a fost enuntata de dr. Doina Mihaila, presedintele Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie: ar trebui ca pacientii, in ziua stabilita pentru consult la medicul de familie, sa fie trimisi la CNAS sa ia o adeverinta prin care sa se arate ca pacientii nu sunt internati in niciun spital. Doar asa, exista garantia ca acesti pacienti nu sunt internati si li se pot elibera retete compensate.

O problema pusa in discutie a fost si cea in legatura cu retele eliberate de medicii de familie pentru pacientii oncologici. Dr. Rodica Tanasescu a explicat ca sunt unul-doi oncologi in fiecare spital din Romania, iar acestia trimit bolnavul la medicul de familie, cu o scrisoare medicala, in baza careia acesta trebuie sa elibereze tratamentul. Insa, medicul de familie elibereaza reteta pentru a nu lasa pacientii fara tratament, cu toate ca legal nu este voie sa se procedeze astfel. Ar trebui ca medicii oncologi sa nu mai trimita scrisori medicale, ci sa gaseasca resurse pentru a elibera retete pacientilor cu astfel de nevoi.

Din cauza legislatiei ambigue, centrele de permanenta ar putea fi inchise incepand din februarie-martie 2014, iar medicii de familie nu vor mai elibera retete pensionarilor cu venituri sub 700 de lei, daca acestia din urma nu vor veni cu declaratii de la ANAF. Deja medicii de familie au fost sanctionati cu sute de lei din cauza acestor ambiguitati si vor intenta sute de procese pentru a li se face dreptate.

Raspunsul CNAS

Presedintele CNAS, Cristian Busoi, a declarat ca medicii de familie vor comite un abuz daca vor elibera retete compensate cu 90% din lista B pentru pacientii cu venituri intre 0 si 700 de lei numai in schimbul unei adeverinte fiscale, scrie Agerpres.

...

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicii-de-familie_-trasi-la-raspundere-din-cauza-legilor-ambigue_19471/

lauff lautf laurf