Imprimare

Studiu privind sistemul de salarizare din Sanatate, lansat de Federatia Solidaritatea Sanitara

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Federatia Solidaritatea Sanitara a lansat un nou studiu privind sistemul de salarizare din Sanatate, in Romania. Acest studiu a scos la iveala faptul ca angajatii din Sanatate sunt afectati de inechitatile salariale si vor introducerea salarizarii in functie de performanta, dar si eliminarea platilor informale, sub o forma sau alta.

Concluziile studiului au scos la iveala faptul ca 46% dintre respondenti sunt afectati de fenomenul inechitatilor salariale, determinat de inconvenientele legislative, care declanseaza diferente intre medici cu aceeasi pregatire, insa cu salarii diferite.

Salarizarea in functie de performanta

84% dintre angajatii din Sanatate sunt de acord cu introducerea unui sistem de salarizare care sa garanteze salarizarea in functie de performanta. Totodata, 74% dintre salariati sunt de acord cu salarizarea in functie de performanta in mod diferentiat, pe categorii de salariati si specialitati.

Veniturile suplimentare si platile informale

Respondentii au subliniat faptul ca veniturile suplimentare ar trebui sa fie distribuite pentru toti salariatii unitatii, in procente variabile, pornind de la faptul ca toti participa, prin activitatea lor specifica, la realizarea actului medical. Astfel, conform participantilor la studiu, veniturile ar trebui distribuite astfel: 45% pentru medic; 22% pentru asistenti medicali; 12% pentru alti membri ai echipei medicale; 8% pentru alte categorii de salariati si 13% pentru unitatea medicala.

Acest model de distribuire a veniturilor este diferit de ceea ce Ministerul Sanatatii propune in cadrul proiectului legii salarizarii in functie de performanta, unde se doreste introducerea salarizarii suplimentare pentru munca desfasurata in afara programului normal de lucru, in cadrul unitatii medicale.

In ceea ce priveste platile informale, 6% dintre respondenti au declarat ca recurg la conditionarea actului medical, iar media acestor plati este de 424 de lei. In schimb, 37% dintre participantii la studiu au spus ca primesc plati informale voluntare din partea pacientilor, iar media acestora este de 166 de lei.

Sistemul platilor informale este considerat inechitabil de catre 92% dintre cei care au raspuns studiului, principalii beneficiari fiind medicii, urmati de asistentii medicali.

Participantii studiului, in proportie de 50,3%, considera ca sistemul platilor informale trebuie inlocuit de un sistem eficient de asigurari de sanatate, care sa genereze finantarea suplimentara a sistemului sanitar, deci si a unei salarizari corespunzatoare. Cumulat, tinandu-se cont si de respondentii care cred ca platile informale ar trebui eliminate, 72% dintre toti participantii la studiu doresc eliminarea platilor informale, sub o forma sau alta.

Prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, a declarat ca daca nu ar fi fost platile informale, ar fi plecat mult mai multi medici in strainatate. Conform datelor acestuia, 2500 de medici au plecat in strainatate, de la inceputul anului, si sase mii, in decurs de doi ani.

Sindicatul Federatia Solidaritatea Sanitara a efectuat acest studiu pe un esantion de 2.376 de angajati din sistemul medical romanesc. Acest studiu poate fi accesat integral aici.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Studiu-privind-sistemul-de-salarizare-din-Sanatate_-lansat-de-Federatia-Solidaritatea-Sanitara_19472/

lauff lautf laurf