Imprimare

VIDEO: Protocol incheiat intre Ministerul Sanatatii si Coalitia Profesionistilor din Sanatate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministerul Sanatatii si Coalitia Profesionistilor din Sanatate au incheiat un protocol pe perioada nedeterminata, prin care sa se solutioneze, sa se previna si sa se prevada blocajele din sistemul de sanatate.

"Vom putea, prin acest protocol, sa cream un cadru institutional de lucru care sa previna, care sa prevada, o serie de situatii complicate, o serie de situatii care s-ar putea tensiona, daca noi nu le-am gestiona cum trebuie si, bineinteles, sa ne consultam, sa gasim solutii pentru tot ceea ce noi vrem sa intreprindem in viitor, pentru ca stiti foarte bine ca sunt foarte multe acte normative care asteapta la rand, si care este bine sa cuprinda competenta profesionala, expertiza profesionala a profesionistilor din sanatate", a spus ministrul.

Acest protocol a fost semnat de catre prof. dr. Vasile Astatartoae, presedintele Coalitiei si presedintele Colegiului Medicilor din Romania, de Marius Sepi, prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, dar si de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

"E o continuare a ceea ce ati vazut in strada”, a spus Marius Sepi, prim-vicepresedintele Sanitas.

Ministrul a spus ca se va organiza un comitet de lucru, format din cinci membri din partea Ministerului Sanatatii si cinci din partea Coalitiei, pentru a discuta problemele de interes comun in ceea ce priveste sistemul de sanatate.

Prof. dr. Vasile Astarastoae a declarat ca acest protocol vine ca o urmare fireasca, ca un pas urmator in demersurile pe care Coalitia le-a programat in ultimele luni. Totodata, Coalitia a readus incredere in corpul profesionistilor din Sanatate, mesajele pe care aceasta le-a transmis, prin greva de avertisment la care a participat 80% din personalul medical, prin marsul tacerii, nu s-au indreptat spre Ministerul Sanatatii, ci spre Guvern, Parlament si Societate.

Cu aceasta ocazie s-a adus in discutie finantatrea sistemului de sanatate. In urma unei simulari bugetare facute de profesionisti, prof. Astarastoae a spus ca s-a ajuns la concluzia potrivit careia ar mai fi nevoie, pentru anul viitor, de 2,5 miliarde de lei in plus.

Reforma pe care ministrul Nicolaescu o incepe are nevoie de mai multi bani decat cei care sunt alocati in prezent pentru sistemul de sanatate.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/VIDEO_-Protocol-incheiat-intre-Ministerul-Sanatatii-si-Coalitia-Profesionistilor-din-Sanatate_19467/

lauff lautf laurf