Ancheta IOB: 33 de mii de lei amenda
In urma controalelor reprezentantilor Ministerului Sanatatii la Institutul Oncologic Bucuresti (IOB), s-a constatat ca a existat un management defectuos, s-a stabilit o amenda de 33 de mii de lei si o monitorizare pe sase luni a institutiei, se arata intr-un comunicat.
Adrian Pana, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a vorbit si despre deficitul de medicamente de la Institut, acesta reprezinta o consecinta a conducerii defectuoase. „In ceea ce priveste aprovizionarea cu medicamente si materiale sanitare au fost probleme cauzate in principal de lipsa de planificare si lipsa de organizare a fostului management al institutului si lipsa de responsabilitate in gestionarea bugetului alocat acestuia. La acestea se adauga lipsa de coordonare si comunicare intre sefii de sectii, Comisia medicamentului, serviciile de achizitie si serviciul financiar astfel incat sa se asigure medicamentele si materialele necesare”, a spus Adrian Pana, conform Agerpres.
Potrivit acestuia, bugetul IOB a fost cheltuit pe medicamente si materiale sanitare care nu necesitau stocuri de urgenta, fara sa se asigure cele care erau necesare in mod curent. Totodata, s-a mai descoperit punerea in functiune a doua acceleratoare pentru radioterapie abia in 2013, chiar daca au fost primite cu finantarea Ministerului Sanatatii in 2009 si 2011.
„Pentru radioterapie, doua acceleratoare noi, primite la institut din fondurile Ministerului Sanatatii in anii 2009, respectiv 2011, au fost nefolosite timp de mai multi ani, timp in care pacientii nu au putut beneficia de ele si au fost dirijati catre companii private similare. Acestea au fost puse in functiune in 2013, cand deja aparatele erau iesite din garantie. Informatiile potrivit carora pacientii erau dirijati catre sistemul privat de servicii, cu care inclusiv fostul manager al spitalului are un contract, le vom transmite organelor abilitate pentru a verifica veridicitatea lor', a explicat secretarul de stat.
El a afirmat ca aparatul de tele-cobalto-terapie a fost folosit in mod necorespunzator, iar sursa de cobalt nu a fost schimbata inca de la instalare. Totodata, nereguli s-au constatat si in modul in care au fost programati pacientii.
De asemenea, controlul a evidentiat ca nu exista o diversitate de substante dezinfectante pentru suprafete si instrumentar. Nu au fost asigurate constant suficiente produse biocide pentru dezinfectia corecta atat a suprafetelor, cat si a instrumentarului in institut, a precizat Pana.
Potrivit acestuia, la IOB vor fi aplicate o amenda in valoare de 20.000 de lei pentru nerespectarea termenelor de remediere a neconformitatilor, o amenda de 3.000 lei pentru nerespectarea modului de depozitare a deseurilor provenite din activitatile medicale, precum si o amenda de 10.000 lei pentru neasigurarea de catre administratia unitatii sanitare a aprovizionarii permanente suficiente cu materiale necesare efectuarii operatiunilor de dezinfectie.
Pana a mai spus ca va fi instituita o monitorizare de sase luni a IOB pentru a preveni si sprijin noul manager, pentru realizarea unui program in vederea asigurarii unor stocuri de siguranta pentru principalele medicamente sanitare si dezinfectante. In prezent, conform acestuia, exista toate medicamentele uzuale.
Se doreste revizuirea componentei actualului consiliu de administrație in perioada urmatoare, iar in termen de 30 de zile, acesta trebuie sa propuna un plan de masuri pe anul 2014, in scopul imbunatatirii activitatii Institutului.
Sursa: PaginaMedicala.ro
Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ancheta-IOB_-33-de-mii-de-lei-amenda_19476/