Imprimare

Ineficienta in sistem: 18 din 67 de spitalele inchise in 2011 au devenit camine pentru batrani

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In urma inchiderii, in 2011, a 67 de spitale pe motiv de ineficienta, ar fi trebuit ca acestea sa se transforme, in decurs de doi ani, in camine pentru batrani, lucru care nu s-a intamplat, scrie Mediafax.

Din aprilie 2011, pana in decembrie 2013, ar fi trebuit ca in locul fostelor spitale sa se infiinteze camine de batrani, printr-un proiect implementat si monitorizat al Ministerului Muncii. In prezent, 18 din cele 67 de spitale s-au transformat in camine, cheltuindu-se 31 de milioane de lei, in loc de peste 200 de milioane, alocate programului.

In urma sedintei de Guvern din 11 decembrie, s-a stabilit prelungirea progamului pana in octombrie 2015, dar si injumatatirea bugetului alocat, de la 200, la 100 de milioane de lei, cu argumentul ca s-a raspuns astfel „doleantelor autoritatilor publice locale”.

„Autoritatile administratiei publice locale au remis solicitarile catre MMFPSPV (Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice) incepand cu luna septembrie 2013. Justificarea solicitarilor cosnta in resursele limitate disponibile in bugetele locale si veniturile extrabugetare foarte mici rezultate din contributiile beneficiarilor, acestia avand pensii sub valoarea pensiei medii”, se arata intr-un comunicat al MMFPSPV, conform Mediafax.

Caminele au, in prezent, 949 de locuri, observandu-se o crestere a acestui numar din luna iulie a acestui an. „Capacitatea totala a celor 18 camine finantate in prezent este de 949 de beneficiari, iar numarul efectiv de beneficiari a crescut progresiv, in luna iulie 2013 fiind inregistrati 721 de beneficiari”, se mai arata in comunicat.

Caminele pentru persoane varstnice functioneaza in baza prevederilor Legii nr. 17/2000 privind asistenta sociala a persoanelor varstnice, care prevede ca finantarea acestor servicii sa se asigure de la bugetul local, din contributia persoanelor asistate si alte venituri extrabugetare.

Initiatorii proiectului au mentionat ca majoritatea primariilor care beneficiaza de finantare din program s-au adresat Ministerului Muncii pentru a solicita prelungirea programului, ca sa nu se limiteze admiterea in camine sau inchiderea lor. De asemenea, in urma monitorizarii programului, s-a constatat ca autoritatile locale au o capacitate limitata de a asigura resursele financiare necesare asigurarii functionarii caminelor.

„In aceste situatii, cresc si costurile de ingrijire in camin pentru celelalte pesoane asistate. (...) In conditiile prezentate, nu au putut fi indepliniti indicatorii de rezultate preconizati ai Programului cu referire la numarul de persoane asistate”, se mai arata in comunicat.


 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ineficienta-in-sistem_-18-din-67-de-spitalele-inchise-in-2011-au-devenit-camine-pentru-batrani_19482/

lauff lautf laurf