Imprimare

Nicolaescu: Spitalele, pregatite pentru desfasurarea activitatii de sarbatori

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Unitatile din sistemul public de sanatate si farmaciile cu circuit deschis sunt pregatite pentru a asigura asistenta medicala populatiei in perioada 24 decembrie 2013 - 5 ianuarie 2014, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, intr-o conferinta de presa, conform Agerpres.

Potrivit ministrului, controlul efectuat de Directiile de Sanatate Publica Judetene si a Municipiului Bucuresti in perioada 10 - 15 decembrie au avut ca obiective determinarea capacitatilor unitatilor sanitare din sistemul de sanatate de a asigura asistenta medicala a populatiei, asigurarea cu medicamente prin sistemul farmaciilor cu circuit deschis, a asistentei medicale in mediul rural, dar si a asistentei medicale in situatii exceptionale.

“Rapoartele de evaluare transmise catre Ministerul Sanatatii au fost analizate de reprezentanti ai directiilor de specialitate din Ministerul Sanatatii. Din aceste analize rezulta ca unitatile din sistemul public de sanatate si farmaciile cu circuit deschis sunt pregatite pentru a asigura asistenta medicala populatiei in perioada 24 decembrie - 5 ianuarie. Asigurarea asistentei medicale primare in mediul rural se realizeaza prin medicii de familie din cabinetele de medicina de familie, din centrele de permanenta organizate in mediul rural, in colaborare cu asistentii medicali comunitari”, a afirmat ministrul.

El a sustinut ca datele colectate de la nivelul DSP-urilor releva faptul ca, in perioada vizata, asistenta medicala primara in mediul rural se asigura conform graficelor de garzi aprobate la nivelul a 34 de judete, insa nu sunt organizate centre de permanenta in mediul rural in judetele Braila, Covasna, Ilfov, Mehedinti, Prahova, Sibiu si Vrancea.

Nicolaescu a atentionat autoritatile locale ca, pentru toate situatiile in care sunt depasite competentele centrelor de permanenta sau unde acestea nu sunt organizate, sa se realizeze grafice de lucru pentru functionarea normala a dispeceratelor de urgenta si, bineinteles, asigurarea echipelor necesare de ambulanta si SMURD.

Referitor la aprovizionarea unitatilor sanitare cu paturi, medicamente, materiale sanitare si dispozitive medicale in aceeasi perioada, ministrul a spus ca acestea sunt asigurate, in functie de specificul fiecarei unitati, in majoritatea unitatilor sanitare.

El a subliniat ca in cateva judete sunt spitale care au disfunctionalitati in aprovizionarea cu unele medicamente si pentru care atat Unifarm, cat si ceilalti furnizori au fost contactati in scopul asigurarii acestora pana la data de 24 decembrie; este vorba despre Spitalul Clinic Judetean Oradea, Spitalul Judetean Slobozia, Institutul Regional de Oncologie Iasi, Spitalul Judetean de Urgenta Drobeta Turnu Severin.

Nicolaescu a mai declarat ca majoritatea judetelor au realizat graficul de functionare a unor farmacii in regim non-stop sau in regim special cu informarea corecta a publicului, cu exceptia judetului Prahova, care de la Ploiesti si pana la Predeal, in acest moment, nu are nicio farmacie cu circuit deschis care sa asigure medicamente pentru populatie.

“Urmare a acestei situatii, am discutat cu presedintele Colegiului Farmacistilor Prahova, dna Clara Popescu, care in cursul zilelor de astazi si maine va gasi solutii de a asigura functionarea de farmacii in perioada sarbatorilor prin orare speciale si, de asemenea, prin asigurarea garzilor la domiciliu a unor farmacisti care pot deservi farmacia la solicitare. In aceasta perioada, sistemul de urgenta va functiona la parametri maximi, prin utilizarea dotarilor referitoare la elicoptere, avion, ambulante si personal medical specializat”, a aratat reprezentantul MS.

El a rugat prefectii ca prin Corpul de Control al prefecturilor sa verifice pana la 24 decembrie toate situatiile semnalate, astfel incat sa existe garantia indreptarii acestora.

Nicolaescu a subliniat ca in aceeasi perioada, la nivelul MS, va functiona Centrul Operativ unde se pot inregistra toate sesizarile din teritoriu, iar cei doi secretari de stat pe asistenta medicala, Raed Arafat si Adrian Pana, vor asigura permanenta pentru interventii in caz de necesitate.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Nicolaescu_-Spitalele_-pregatite-pentru-desfasurarea-activitatii-de-sarbatori_19483/

lauff lautf laurf