Imprimare

VIDEO: Studiu - Romanii si-ar indruma copiii sa urmeze facultatea de Medicina

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Potrivit unui studiu efectuat in aceasta toamna, aproximativ 60% dintre parintii din Romania si-ar indruma copiii sa urmeze fie facultatea de Medicina. Studiul releva perceptia publicului in general referitoare la profesia de medic, precum si perspectiva tinerilor studenti care urmeaza in prezent facultatea mentionata.

Statistici relevante ale studiului

Primul criteriu pentru alegerea Facultatii de Medicina, in randul tinerilor a fost dorinta de a ajuta oamenii. Pe locul doi s-a situat satisfactia profesionala, apoi pasiunea pentru domeniul medical, iar pe locul patru, scoala de calitate, cu reputatie buna.

Tinerii se situeaza pe locul sase din opt in topul celor care respecta profesia de medic. Pe primul loc s-au clasat medicii insisi, iar in top au mai aparut:

- Locul doi – batrani;
- Locul trei – parinti cu copii la liceu;
- Locul patru – pacienti;
- Locul cinci – societatea, in general;
- Locul sase – tinerii;
- Locul sapte – mass-media;
- Locul opt – guvernantii.

In ceea ce priveste planurile de viitor al studentilor la Medicina, acestia vor, in primul rand, sa se angajeze intr-o institutie medicala privata (20%), sa se angajeze intr-una de stat (20%) sau intr-una din strainatate (18%). Multi dintre respondenti – 12% - nu s-au hotarat inca ce vor face in viitor, in cariera.

In topul factorilor de decizie in cariera, cea mai importanta pentru studenti este posibilitatea de a avansa in cariera (72%), urmand-o perspectiva unui venit consistent (51%), dar si conditiile materiale ale institutiei respective (35%).

Opinia publica

Din punctul de vedere al opiniei publice, in topul celor mai respectate profesii se situeaza:
- medicul (38% dintre respondenti);
- cadrul didactic – 8%;
- avocatul, judecatorul – 6%;
- preotul – 5%;
- politician - 4%.

Medicii sunt apreciati de catre populatie pentru recunoasterea meritelor pe plan international, pregatirea lor profesionala, capacitatea de a salva oameni, dar si datorita riscului meseriei.

Din punctual de vedere al respondentilor, rolul primordial al profesiei de medic este acela de a salva vieti, urmand tratarea si vindecarea pacientilor, dar si cresterea calitatii vietii pacientilor.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 310 respondenti, studenti de la Facultatile de Medicina si Farmacie din Bucuresti, Cluj-Napoca si Iasi, prin interviuri fata in fata. De asemenea, au fost contactati telefonic 800 de respondenti din categoria publicului general reprezentativ.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/VIDEO_-Studiu---Romanii-si-ar-indruma-copiii-sa-urmeze-facultatea-de-Medicina_19486/

lauff lautf laurf