Imprimare

Pachetul de baza, in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Hotararile de Guvern (HG) privind pachetul de baza si programele nationale de sanatate au fost puse in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii, iar ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu doreste aplicarea acestora pana in martie 2014.

Noul pachet de baza prevede o singura consultatie preventiva la trei ani, facuta de medicul de familie, pentru persoanele asimptomatice intre 18 si 39 de ani si cel mult doua consultatii in trei luni in cazul pacientilor "cu risc normal" care au o problema noua sau acuta de sanatate. Noul pachet introduce consultatiile multidisciplinare de specialitate in ambulatoriu pentru pacientii cu afectiuni complexe, scrie Mediafax.

Ministrul Eugen Nicolaescu a subliniat ca proiectul prevede "in mod deosebit" trecerea de la medicina spitaliceasca la cea prespitaliceasca si de prevenire si depistarea precoce a bolilor, pentru a "descarca" spitalele de servicii nejustificate.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca pachetul de baza avea nevoie de acordul scris al Comisiei Europene.

"Avem acest acord scris si, din acest moment, noi putem sa declansam toate procedurile legale de adoptare. Varianta finala este o varianta care cuprinde elementele fundamentale, urmand ca detalii pentru fiecare tip de serviciu medical sa fie in norme de aplicare la HG privind aprobarea acestor doua pachete", a spus ministrul.

Noul pachet de baza, destinat pacientilor asigurati, cuprinde:

- servicii medicale de urgenta;
- servicii de preventie - numarul si tipul consultantiilor/ analizelor de evaluare a riscului, urmarirea periodica a persoanelor cu risc de imbolnavire;
- medicina de familie - numar de consultatii, cresterea numarului de servicii care pot fi acordate de medicii de familie;
- servicii in ambulatoriul de specialitate - consultatii (numarul si frecventa pe specialitati), servicii paraclinice (laborator - tipuri de analize), imagistica (numarul si frecventa);
- servicii de spitalizare (translatare din internarea continua spre ambulatoriul de specialitate si internarea de zi);
- ingrijiri medicale la domiciliu si ingrijiri paliative la domiciliu;
- medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu, precum si materiale sanitare specifice pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate cu scop curativ.

"Pachetul de baza este altfel gandit. Aici nu vorbim de servicii acordate pe numar de consultatii, ci pe episoade de ingrijire. Adica de cate ori un pacient are o problema noua de sanatate. Acela se numeste episod de ingrijire si el intra in pachet si va fi dupa aceea supus procedurilor pe care pachetul le prevede. Pachetul prevede in mod deosebit trecerea accentului de pe medicina spitaliceasca la prespitaliceasca, dar mai ales pe preventie, educatie pentru sanatate, evitarea imbolnavirilor si depistarea precoce a bolilor, ceea ce cred ca este o schimbare fundamentala in modul in care va functiona in viitor sistemul sanitar romanesc”, a mai spus Nicolaescu.

In categoria serviciilor medicale esentiale - altele decat cele pentru cazurile de urgenta medico-chirurgicala, consultatiile preventive pentru cei in varsta de pana la 18 ani se vor acorda astfel: la externarea din maternitate si la 1 luna - la domiciliul copilului; la 2, 4, 6, 9, 12,15,18, 24, 36 luni; o data pe an de la 4 la 18 ani. Pentru supravegherea gravidei cu risc scazut, este recomandat un numar de 8 vizite prenatale "de rutina".

Pachet de baza prevede si "urmarirea lehuzei la domiciliu: la externarea din maternitate si la 4 saptamani de la nastere prin consultatii, investigatii paraclinice, trimitere la medicul specialist obstetrica-ginecologie". De asemenea, se precizeaza ca investigatiile paraclinice si tratamentele specifice sarcinii sunt eligibile in intervalul de timp de la momentul in care gravida este luata in evidenta de catre acesta si pana la 4 saptamani de la nastere. Sunt prevazute totodata educatie pentru alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni si consilierea pre si post testare pentru HIV si lues (sifilis) a femeii gravide.

Persoanelor intre 18 si 39 de ani care nu prezinta simptome beneficiaza de o singura consultatie preventiva la trei ani, cu mentiunea ca "episodul de preventie" poate cuprinde 1-2 consultatii succesive si setul de investigatii la frecventa recomandata pentru grupa de varsta si sex. Pentru cei in varsta de cel putin 40 de ani, prevenirea poate contine 1-2 consultatii succesive plus setul de investigatii.

Episoadele anuale de ingrijire cronica cuprinde 1-2 consultatii anuale, in medie, la medicul de familie de supraveghere a evolutiei bolii, un consult anual de specialitate, un set de explorari elective de 1-2 ori/an si prescrierea regulata a medicatiei.

Noul pachet de baza defineste si "episodul de ingrijire acuta",
a carui durata este de cel mult trei luni.
Astfel, pentru probleme de sanatate nou aparute sau acutizarile unor afectiuni cunoscute, serviciile sunt detaliate in functie de gradul de risc al pacientului.

La pacientii cu risc normal, sunt prevazute 1-2 consultatii la medicul de familie/episod, un bilet de trimitere la medicul specialist, 1-4 investigatii paraclinice elective si prescriere de medicamente.

In cazul pacientilor cu risc crescut (comorbiditati, varste extreme, categorii vulnerabile), in pachetul de baza sunt mentionate 1-3 consultatii la medicul de familie/episod, 1-2 bilete de trimitere la medicul specialist, 1-6 investigatii paraclinice si prescriere de medicamente.

Noul pachet de baza precizeaza face referire si la consultatiile la domiciliu. Consultatiile la domiciliu acordate de catre medicul de familie pacientilor inscrisi pe lista proprie sunt consultatii acordate in afara cabinetului pacientilor nedeplasabili si copiilor 0-1 an, de pe lista proprie, in timpul programului de lucru. Aceste consultatii se acorda in limita a maxim 2 consultatii/episod pentru un episod acut si maxim 3 consultatii/an pentru un episod cronic.

In privinta fondurilor pentru pachetul de baza, Nicolaescu a spus ca acesta "se va incadra in bugetul pe care Romania il va avea". "Adica se va incadra pe bugetul pentru 2014. De aceea, nici nu am iesit mai devreme (cu forma finala - n.r.), ca nu aveam Legea bugetului. Acum, putem sa demaram toate actele normative subsecvente", a explicat ministrul Sanatatii.

Potrivit lui Nicolaescu, pachetul va fi corelat cu alte masuri organizatorice si administrative, precum cresterea responsabilitatii asistentei medicale primare si de ambulator, pregatirea personalului medical pentru o noua abordare, dar si stabilirea de intaniri cu managerii spitalelor de stat din trimestrul I al lui 2014, pentru explicarea functionarii acestui pachet de baza.

Nicolaescu a mai spus ca, aplicate in mod corect, noile pachete vor putea sa micsoreze costurile din spitale, ceea ce da speranta ca in urmatorii trei ani vor putea fi actualizate tarifele pe care le practica spitalele in prezent si pe care le deconteaza casele judetene de asigurari de sanatate, astfel incat in 2016 sa se ajunga la decontarea "tarifelor reale".

Noul pachet de baza introduce consultatiile multidisciplinare de specialitate in ambulatoriu pentru pacientii cu afectiuni complexe, astfel incat acestia sa beneficieze de evaluarea starii de sanatate de la mai multe echipe de specialisti, a declarat, duminica, ministrul Eugen Nicolaescu. De asemenea, el a precizat ca in ambulatoriul de specialitate sunt disponibile examinari paraclinice variate si au fost introduse noi tipuri de analize, teste speciale pentru bolile autoimune si teste pentru boli endocrine, toate aceste analize nefiind sustinute in prezent din fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.

"S-a introdus un set de proceduri medicale care pot fi efectuate in ambulatoriul de specialitate, o gama larga de explorari functionale si imagistica", a declarat Nicolaescu.

Eugen Nicolaescu a subliniat ca proiectul prevede "in mod deosebit" trecerea de la medicina spitaliceasca la cea prespitaliceasca si de prevenire si depistarea precoce a bolilor, pentru a "descarca" spitalele de servicii nejustificate.

...

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Pachetul-de-baza_-in-dezbatere-publica-pe-site-ul-Ministerului-Sanatatii_19487/

lauff lautf laurf