Imprimare

Top 10 filme despre medici

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Filmele cu medici au fost si sunt fie surse de inspiratie pentru profesorii de la facultatile de Medicina, fie pentru studentii de la acelasi profil.

Pagina Medicala a facut un top al catorva dintre cele mai titrate filme despre medici. House MD, Grey's Anatomy sau Gifted Hands sunt doar cateva nume de filme care apar in top.

TOP SERIALE

1. M.A.S.H. (1972-1983) a fost desemnat cel mai realist si mai percutant film serial despre medici. Serialul este o drama medicala si comedie neagra ce urmareste viata unei echipe de doctori si a personalului auxiliar, din anii ’70, stationata la “4077th Mobile Army Surgical Hospital” in Uijeongbu, Coreea de Sud, in timpul razboiului din Coreea.

2. Grey’s Anatomy (Anatomia lui Grey, 2005 - prezent) este serialul ajuns deja la sezonul 10 si nu pare a se opri aici. Meredith Grey este fiica unui chirurg celebru. In acelasi timp, ca o predestinare, ea poarta acelasi nume - Grey ca si autorul unuia dintre cele mai cunoscute manuale de anatomie. Cand incepe primul an de activitate ca medic intr-un spital din Seattle, Meredith incearca sa mentina relatii bune cu toti colegii. Dar in aceasta meserie dificila, competitia este foarte dura.

3. House M.D. ( Dr. House, 2004-2012) Cine nu-l cunoaste pe dr. Gregory House, medic specializat in diagnosticari si in boli rare? E arogant, cinic, mizantrop, e un om dificil, plin de pacate, care merge greu, din cauza unei probleme la un picior, dar... e un medic stralucit! Acolo unde colegii lui nu gasesc solutii, ca un adevarat anchetator de politie, dr. House descopera in corpul pacientilor sai sursa raului. Filmul urmareste povestea acestui medic asocial, lipsit de orice maniere si care, daca ar putea, ar fi in stare sa nu vorbeasca nici macar cu pacientii lui. Desi comportamentul lui atinge adesea limitele antisocialului, House este un diagnostician genial ale carui gandire neconventionala si instincte fara cusur ii aduc respect din partea tuturor celor care il cunosc. Un specialist in boli infectioase, el se initiaza in provocarea de a rezolva si a pune cap la cap problemele pacientilor pentru a le salva vietile.

4. ER (Spitalul de urgenta, 1994-2009) este un serial de televiziune dedicat medicilor, o drama medicala despre viata oamenilor din sectia de urgenta a unui spital din Chicago. Este viata celor care zilnic salveaza vieti omenesti in conditii care mai de care extreme si imposibile. Actiunea filmului prezinta o adevarata poveste despre viata si moarte, actiune plasata in mare parte in salile spitalului de urgenta, in care tinerii studenti invata cu adevarat meseria de medic, traind in acel mediu stresant cu care medicii se confrunta zilnic. Este prezentata viata unor medici care trebuie sa ia decizii despre viata si moarte in lupta lor contra cronometru.

5. Scrubs (Stagiarii, 2001 - 2010) - Dramedia a fost creata de Bill Lawrence si este unul dintre putinele seriale din perioada 2001-2002 care a primit o multime de recenzii pozitive. Serialul ofera o perspectiva cu totul noua fata de cea de pana acum asupra vietii din spatele persoanelor care se lupta pentru a-si salva pacientii. Cei care sunt in centrul actiunii sunt un grup de stagiari proaspat absolventi ai facultatii de medicina.

TOP FILME ARTISTICE

1. Gifted Hands - The Benjamin Carson Story (Maini de aur: Povestea lui Ben Carson, 2009).Este vorba despre un baiat de culoare care a crescut fara tata si care la scoala era codasul clasei. Asta pana in ziua cand mama lui il trimite la biblioteca sa citeasca in fiecare zi carti. Cu pasi marunti dar siguri iese din tiparul 'codasului' si incepe sa iubesca cartea... de aici si dorinta de a invata mai mult si a ajunge medic. Iar astazi chiar este cel mai cunoscut medic neurochirurg din lume. Dr. Ben Carson este interpretat in film de renumitul actor Cuba Gooding Jr.

2. Something the Lord Made (Ceva creat de Dumnezeu, 2004) Cand ai de ales intre a salva vieti si a respecta regulile, daca iti alegi aproapele, nonconformismul este considerat un act de bravura. Despre asta este vorba in acest film, despre doi medici total diferiti: Alfred Blalock (Alan Rickman) si Vivien Thomas (Mos Def), care pentru a-si salva pacientii ignora orice obstacol. Spre deliciul publicului cei doi sunt foarte diferiti si in viata reala. Astfel, Alan Rickman este un actor respectabil, cu un "dosar" impresionant de aparitii cinematografice, pe cata vreme Mos Def, pe langa o proaspata cariera cinematografica, se bucura de notorietate, in primul rand datorita carierei sale de artist hip-hop.

3. Moartea domnului Lazarescu (2005) este un film romanesc ce prezinta povestea unui batran de 63 de ani - domnul Lazarescu - ce locuieste intr-un apartament de bloc cu cele trei pisici ale sale. Sotia lui a murit, iar fiica sa traieste in Canada. Simtindu-se rau, batranul cheama salvarea. Pana la sosirea acesteia, cere ajutorul vecinilor. Consultandu-l si suspectand un cancer de colon, medicul decide sa-l interneze. La spital intervin alte prioritati si batranul, care e presupus a fi alcoolic, este dus la alt spital, apoi la altul... Ceea ce parea la inceput o simpla formalitate - consultarea si supraveghearea unui batran care a vomat si se plange de dureri de cap - se transforma intr-un cosmar. Pe masura ce inainteaza in noapte, paramedicii conduc prin Bucuresti, incercand sa gaseasca un spital care sa le accepte pacientul, a carui stare se deterioreaza alarmant. Filmul a primit premiul "Un certain regard", la Cannes, in 2005.

...

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Top-10-filme-despre-medici_19489/

lauff lautf laurf