Imprimare

Retrospectiva 2013: Proteste, reforme, proiecte aflate in dezbatere publica

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Anul 2013 a fost unul al reformelor in sanatate, dar si a protestelor, Ministerul Sanatatii (MS) lansand in dezbatere publica mai multe proiecte de lege pentru o noua reforma in Sanatate, insa existand si o serie de proteste legate de salarizarea angajatilor din sistem sau de conditiile de lucru din spitale, scrie Agerpres.

Ministerul Sanatatii a venit cu propunerea unui pachet de baza; de asemenea, s-au mai lansat in dezbatere publica raspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, dar si organizarea si finantarea rezidentiatului. Totodata, un alt proiect pus in dezbatere publica este cel privind implementarea proiectului-pilot de crestere a veniturilor medicilor si echipei medicale din unitatile sanitare publice cu paturi si cel privind implementarea proiectului-pilot referitor la modificarea statutului spitalelor.

Tot acest an a fost marcat de nemultumirile personalului din sistem, atat sindicalistii de la Sanitas, cat si Colegiul Medicilor din Romania inaintand mai multe revendicari referitoare la salarizarea cadrelor medicale si la alocarea a 6% din PIB pentru Sanatate.

Printre realizarile MS din acest an se numara si plata arieratelor spitalelor, dar si cele catre farmacii in valoarea de aproximativ 3,2 miliarde lei.

In ceea ce priveste bugetul, Ministerul Sanatatii a primit pentru 2014 cu 2,5 miliarde de lei mai mult decat in 2013, ajungand la 7,8 miliarde de lei.

De asemenea, bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate este anul viitor de 22,6 miliarde de lei, fata de 22,5 miliarde lei, in 2013.

Nemultumiri in sanatate

Inca din 28 februarie, Colegiul Medicilor din Romania (CMR) atragea atentia asupra problemelor cu care se confrunta corpul medical, intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Victor Ponta, pe care il invita la Adunarea Generala a CMR din martie pentru a explica de ce doleantele medicilor nu pot fi rezolvate.

''Am solicitat prin Rezolutia Adunarii Generale a Colegiului Medicilor din Romania cresterea in cursul acestui an a salariilor rezidentilor, care, efectiv, nu pot supravietui dintr-un salariu de mai putin de 200 de euro'', arata Colegiul Medicilor.

Pentru prima data in acest an, pe 15 iunie, presedintele Colegiului, Vasile Astarastoae, spunea ca CMR ia in calcul posibile actiuni de protest.

“Deocamdata vom crea o asociatie a profesionistilor din sanatate si vom discuta sa declansam o serie de actiuni, plecand de la marsuri, demonstratii si pana la blocarea sistemului prin demisia personalului medical, pentru ca situatia actuala nu mai poate continua', preciza Astarastoae, intr-o conferinta de presa prilejuita de reuniunea, in Romania, a Consiliului European al Ordinelor Medicilor (CEOM).

In 20 iunie presedintele CMR anunta proteste ale medicilor incepand cu data de 1 iulie.

“Ne-a ajuns cutitul la os, nu se mai poate accepta actuala situatie, medicii sunt blamati, au salarii mici, se face justitie in direct la televizor, desi exista o prevedere in legea 95 potrivit careia Colegiul Medicilor trebuie sa fie informat pentru a incepe urmarirea in cazul unui medic", a sustinut Astarastoae.

In aceeasi zi, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Raed Arafat afirma, referindu-se la eventualele proteste ale medicilor, ca in ultima perioada au avut loc discutii pentru a gasi solutii viabile care sa duca la cresteri salariale in sistemul sanitar.

El a accentuat faptul ca sunt preocupari pentru cresterile salariale ale medicilor si a aratat ca exista doua grupuri de lucru: unul care discuta statutul spitalelor si posibilitatea de a le scoate din categoria institutiilor bugetare, si un al doilea grup, care dezbate problemele referitoare la salarizare.

Colegiul Medicilor din Romania, Colegiul Medicilor Dentisti, Colegiul Farmacistilor din Romania, Colegiul Psihologilor din Romania, Ordinul Asistentilor, Sindicatul Sanitas, Camera Federativa a Medicilor din Romania au constituit, in 18 iulie, Coalitia Profesionistilor din Sanatate.

Membrii coalitiei solicitau rectificarea pozitiva a bugetului pentru sanatate, dublarea de la 1 septembrie a veniturilor rezidentilor, o lege speciala a salarizarii care, in esenta, sa prevada o baza, la care sa se aplice apoi criterii de performanta.

Potrivit lui Astarastoae, salarizarea de baza ar trebui sa se ridice la trei salarii medii pe economie. El a completat ca Guvernul trebuie sa gaseasca 20 de milioane de euro pentru cresterea salariilor celor 16.000 de rezidenti, conditie care nu este negociabila.

Alte cerinte se refereau la cresterea procentului din PIB alocat sanatatii, in cei trei ani pana la sfarsitul mandatului actualei guvernari dorindu-se sa ajunga la 6%, si la statutul spitalelor care nu ar trebui sa fie ONG sau SRL, ci de utilitate publica.

Prof. dr. Vasile Astarastoae a subliniat ca, daca nu exista disponibilitate pentru a rezolva aceste probleme, in luna septembrie 2013 vor incepe actiuni de protest pe plan local - pichetari ale sediilor prefecturilor, consiliilor judetene -, apoi in plan central - pichetari la Ministerul Sanatatii, Ministerul de Finante, Guvern. Daca nu se vor rezolva problemele se va trece la actiuni greviste, CMR fiind dispus sa mearga pana la a le propune medicilor sa demisioneze.

Ulterior, presedintele CMR a anuntat ca medicii vor declansa o greva generala in luna noiembrie, daca revendicarile cerute de Coalitia profesionistilor din sistemul de sanatate nu vor fi luate in considerare.

Primele proteste

La jumatatea lunii septembrie, Coalitia Profesionistilor din Sanatate a desfasurat primele proteste in fata Ministerelor Sanatatii si Finantelor.

Ministrul Eugen Nicolaescu afirma pe 18 septembrie ca problemele nu se rezolva in strada, ci pe calea dialogului.

...

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Retrospectiva-2013_-Proteste_-reforme_-proiecte-aflate-in-dezbatere-publica_19491/

lauff lautf laurf