Imprimare

MS a lansat Strategia Nationala de Sanatate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat vineri lansarea in dezbatere publica a Strategiei Nationale de Sanatate, conform Agerpres.

El a spus ca aceasta strategie reprezinta un obiectiv asumat de Ministerul Sanatatii in acordul incheiat cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana, termenul limita pentru supunerea documentului in dezbatere publica fiind 31 decembrie 2013.

“Strategia stabileste principalele directii de politici publice in domeniul sanatatii. (...) Tot ceea ce am intreprins in elaborarea acestei strategii are ca orizont anul 2020. Am pornit de la datele relevante cu privire la indicatorii demografici, la indicatorii starii de sanatate a populatiei, de la resursele materiale financiare si umane pe care le are Romania. De asemenea, am luat in considerare toate informatiile care ne-au fost transmise de autoritatile locale, care sunt cel mai aproape de cetateni. Am avut consultari cu reprezentantii si beneficiarii sistemului sanitar”, a afirmat Eugen Nicolaescu, intr-o conferinta de presa.

Potrivit acestuia, strategia constituie “o conditionalitate” pentru atragerea de fonduri europene in domeniul sanitar.

Eugen Nicolaescu a declarat ca obiectivul principal al strategiei il reprezinta imbunatatirea starii de sanatate a populatiei, care sa duca la cresterea sperantei de viata, la prevenirea si reducerea imbolnavirilor.

Strategia Nationala de Sanatate are in vedere, potrivit ministrului Nicolaescu, trei arii strategice importante. Prima arie o reprezinta sanatatea publica, a doua se refera la serviciile de sanatate, iar a treia tine de masurile transversale din sistemul de sanatate.

In ceea ce priveste sanatatea publica, se va pune accentul pe preventie, iar in cazul serviciilor de sanatate una dintre masuri propune remodelarea ofertei spitalicesti neperformante cu servicii ambulatorii. Pe de alta parte, masurile transversale vizeaza, printre altele, finantarea sistemului, asigurarea resurselor umane, investitiile in infrastructura sanitara.

“Strategia incepand de azi e pusa pe site-ul Ministerului Sanatatii, urmeaza cele 30 de zile de dezbateri publice. Noi am avut toate dezbaterile la nivelul autoritatilor publice locale. Urmeaza sa facem aceste dezbateri cu asociatiile de pacienti, cu asociatiile profesionale si, bineinteles, cu toti cei interesati”, a conchis Eugen Nicolaescu.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/MS-a-lansat-Strategia-Nationala-de-Sanatate_19493/

lauff lautf laurf