Imprimare

Sanatatea in 2014: Pachetul de servicii medicale, cardul national si noi medicamente compensate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Noile pachete de servicii medicale, unul pentru neasigurati si unul pentru asigurati, intra in vigoare anul acesta, alaturi de o lista actualizata de medicamente compensate, precum si de noi reglementari in domeniul sanitar, privind malpraxisul, rezidentiatul si salarizarea medicilor, scrie Mediafax.

In 2014, vor intra in vigoare noile pachete de servicii medicale, unul pentru asigurati si altul pentru neasigurati. Tot din 2014, dupa sase ani, vor fi introduse tratamente noi pentru cancer, inima, diabet, boli reumatismale si chiar pentru maladiile rare.

Anul care a inceput va aduce noi reglementari pentru malpraxis, pentru rezidentiat, pentru spitale si in ceea ce priveste salarizarea medicilor, care ar urma sa se faca in functie de performanta. La acestea se adauga modificarea modului de calcul a taxei clawback, dar si o noua metodologie de calcul al pretului la medicamente.

Astfel, la sfarsitul lunii decembrie ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, anunta ca Ministerul Sanatatii si-a indeplinit obligatiile asumate pentru anul 2013.

Pentru prima data, sistemul va avea o Strategie Nationala de Sanatate, pana in 2020, care va aduce bani europeni pentru constructia unor spitale regionale, pentru reabilitarea unor unitati neperformante, dar si pentru preventie si intarirea medicinei de ambulatoriu. Obtinerea de fonduri structurale pentru sanatate constituie in sine o premiera.

Ministerul Sanatatii a elaborat proiectele pentru cele doua pachete de servicii medicale, ce vor fi lansate probabil in luna martie. Ministrul Sanatatii a explicat ca serviciile de spitalicesti pentru cetatenii neasigurati vor include servicii medicale pentru toate cazurile de urgenta, dar si pentru bolile cu potential endemo-epidemic.

"Aplicat in mod corect, acest pachet - ma refer si la cel de baza, si la cel minimal - va putea sa micsoreze costurile din spitale, ceea ce ne da noua speranta ca in urmatorii trei ani vom putea sa actualizam tarifele pe care astazi le practica spitalele si pe care le deconteaza casele judetene de asigurari de sanatate, astfel incat in 2016 sa ajungem la decontarea tarifelor reale", a mai spus Eugen Nicolaescu.

Noul pachet de baza, pentru cetatenii asigurati, prevede o singura consultatie preventiva la trei ani, facuta de medicul de familie, pentru persoanele asimptomatice intre 18 si 39 de ani, si cel mult doua consultatii in trei luni in cazul pacientilor "cu risc normal" care au o problema noua sau acuta de sanatate.

Noua lista de medicamente compensate

Tot din 2014, pacinetii romani vor beneficia de medicamente compensate noi, cuprinse intr-o lista care ar putea intra in vigoare odata cu pachetul serviciilor de baza.

Lista cuprinde 130 de molecule noi destinate tratamentelor pentru cancer (inclusiv leucemii), diabet, boli reumatice, hepatite virale, prevenirea accidentelor vasculare (anticoagulante), insuficienta cardiaca cronica, boli rare, Parkinson, epilepsie, osteoporoza, tratamente post-transplant (in cazul respingerii grefei) si episoade depresive majore.

Tot din 2014, dar probabil spre sfarsitul anului ar putea devei operational cardul national de asigurari de sanatate, menit sa reduca frauda si sa disciplineze sistemul.

O alta noutate pentru 2014 vizeaza realizarea unor programe nationale: de chirurgie cardiologica pediatrica, pentru sectiile specializate de la Institutul de la Targu Mures si Spitalul "Marie Curie" din Capitala, de depistare si tratament a hepatitelor virale si cronice, precum si pentru hemofilie si pentru talasemie.

Ministerul Sanatatii si-a mai propus ca programele nationale pentru cancer, diabet si transplant sa devina, pana la sfarsitul lui 2014, programe-etalon, prin aplicarea unui alt tip de management, marirea domeniului de interventie, dar si cresterea calitatii terapiilor.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Sanatatea-in-2014_-Pachetul-de-servicii-medicale_-cardul-national-si-noi-medicamente-compensate_19494/

lauff lautf laurf