Imprimare

Structurile din creier joaca un rol-cheie in refacerea vederii la pacientii cu accidente vasculare cerebrale

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cercetatorii germani au descoperit ca vederea pierduta in urma unui glaucom, a avarierii nervului optic sau a unui accident vascular cerebral poate reveni daca refacerea vederii este influentata de catre activitatea neuronala sau de activitatea din imediata apropiere.

Rezultate noi ale cercetarii pe aceasta tema au fost publicate in Restorative Neurology and Neuroscience, sugerand faptul ca revenirea vederii depinde in mare parte de activitatea simtului vazului ramas in urma problemelor de sanatate aparute si enuntate mai sus.

Oamenii de stiinta spun ca terapia de refacere a vederii e foarte importanta si poate ajuta pacientii care au pierdut-o partial din cauze enuntate mai sus. Specialistii au vrut sa inteleaga care sunt factorii care determina cat de mult poate reveni vederea in aceste situatii, conform news-medical.net.

Cercetatorii de la Universitatea din Magdeburg si de la Institutul din Goettingen, Germania, au condus o analiza in cazul a 32 de persoane cu hemianopsie, boala ce slabeste vederea intr-o jumatate a fiecarei retine, nepermitand ochilor sa cuprinda decat o parte din campul vizual. Testul, cunoscut si sub numele de perimetrie computerizata, prezinta anumiti stimuli vizuali pe monitorul unui calculator, la care pacientii trebuie sa raspunda apasand tastele unei tastaturi.

Rezultatul apare ca o mapa care indica ariile intacte, neafectate de catre leziuni, ariile complet albe si ariile de vedere partiala, unde vederea este redusa, insa nu absenta. In aceasta ultima situatie, timpul de raspuns este mai incet sau raspunsul corect apare doar ocazional. Stimularile repetitive, folosite in terapie, puse in functiune zilnic, au dus la imunatatirea performantelor de vedere.

„Puncte fierbinti” sau „hot spots” au fost definite ca fiind acele locuri in care au fost initial deficiente de vedere la momentul initial, dar apoi recuperate dupa antrenament, in timp ce "puncte reci", in cazul in care au ramas, stimularile repetitive nu au ajutat. Din aproape 11.000 de locuri vizuale analizate de la 23 de pacienti, 688 au fost gasite la fi puncte fierbinti, in timp ce 3426 au fost locuri reci. Imbunatatirea absoluta medie a vederii in urma stimularilor repetitive a fost de 6%.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Structurile-din-creier-joaca-un-rol-cheie-in-refacerea-vederii-la-pacientii-cu-accidente-vasculare-cerebrale_19496/

lauff lautf laurf