Realitate romaneasca: Un chirurg este platit de stat cu 50 - 100 de lei pentru o operatie
Conf. univ. dr. Ion Daniel, seful clinicii Chirurgie III de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, a vorbit fara rezerve, intr-un interviu pentru PaginaMedicala.ro, despre problemele reale din sistemul de sanatate, in special din punctul de vedere al unui chirurg angajat la stat.
„Nu se stie, in sistemul medical romanesc, cat costa o interventie chirurgicala. Eu am facut un calcul, un raport de salariu pe care il primeste un doctor in Romania, o interventie chirurgicala ar costa cam 50 - 100 de lei. Care este impresia unui bolnav care are nevoie de o operatie chirurgicala cand aude ca trebuie sa dea 50 de lei? Sigur, ar fi suspect. Asa cum merge sa isi cumpere un ceas foarte bun care costa 50 de lei”, a spus conf. univ. dr. Ion Daniel.
"Simplul exemplu arata ca transparenta lipseste, este departe de realitate. Un chirurg, astazi, este platit cu echivalentul acestei sume de 50 de lei pentru o operatie chirurgicala. Nu se poate imagina niciun fel de masura fara transparenta. (...)", a mai spus chirurgul.
Referindu-se la recentele proteste ale medicilor, chirurgul spune: “Eu as formula revendicarile altfel: Abandonarea ipocriziei, abandonarea dublului limbaj, abandonarea demagogiei. Lucrurile sunt simple: suntem saraci, asta este realitatea cea mai evidenta si nu trebuie sa facem niciun efort ca sa constatam asta. Daca nu recunoastem starea actuala de lucru, nu putem face nimic. Pot sa vina 10 ministri, 20, specialisti...cel mai important lucru: noi suntem saraci. Noi avem un decalaj si ca tara, si ca sistem medical", avertizeaza dr. Dan.
Lipseste transparenta in cheltuirea banilor
Conform acestuia, sistemul de sanatate romanesc are foarte multe probleme din cauza lipsei transparentei in cheltuirea banilor, a ipocriziei din sistem, dar mai ales a faptului ca poporul este sarac si nu se poate dezvolta, atata timp cat se lupta doar pentru supravietuire.
"Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ar trebui sa aiba foarte clar expuse public: veniturile si cheltuielile. In fiecare an ar trebui facut un raport prezentat Parlamentului si opiniei publice cu ce bani au fost si cati s-au chletuit. Din momentul in care noi am avea scos la lumina acest adevar, am sti ce sa facem. Nu am mai avea cheltuieli inutile cuprograme fantasmagorice.
Nu cred in succesul lor, pentru ca nu exista transparenta, acesta este cuvantul de ordine.
Banii sunt din ce in ce mai multi si calitatea este din ce in ce mai mica, este evident ca banii se pierd, ca sa nu spunem ca se fura. Nu exista transparenta. Daca ar exista transparenta, atunci deciziile aproape ca vin de la sine. Cand ai cheltuieli nejustficate, inseamna ca trebuie sa le reduci, cand ai lipsa de investitie intr-un domeniu, inseamna ca trebuie sa le dirijezi acolo. Toate discutiile pe marginea sistemului medical trebuie facute cu cartile pe masa", isi argumenteaza pledoaria conf. dr. Ion Dan.
Programele nationale de sanatate nu tin cont ca romanii sunt saraci
„Standardele noastre nu pot sa faca pasii necesari in doi ani, in cinci ani de zile. Toate programele nationale de sanatate nu tin cont de lucrul acesta, ca noi suntem saraci. (...) Starea de sanatate a unei populatii nu depinde de doctori, in primul rand, ci depinde de conditiile conditiile social-economice si culturale. Deci, daca oamenii ar avea baie, ar avea sapun, ar avea periuta si pasta de dinti si ar avea si educatia necesara, atunci n-am mai vedea nenorocirile medicale care sunt in Romania: boli in stare foarte avansata, tumori in stare foarte avansate, toate astea se pierd din vedere atunci cand se fac analize. (...)
Intrarea in Uniunea Europeana a indus in societatea noastra o alta idee falsa: ca suntem deja europeni. Nu poate exista un decret, o hotarare administrativa care sa spuna ca de astazi suntem europeni. Nu suntem europeni in sensul in care am vrea noi sa fim, cand 50% din populatie nu are apa curenta, nu are baie. Si atunci cum sa credem noi ca vom avea un sistem medical la nivelul tarilor avansate din Europa?
Acreditarea spitalelor = discreditarea spitalelor
Referitor la acreditarea spitalelor romanesti, acesta a adus in discutie faptul ca nu se pot acredita spitalele vechi de 50-70 de ani in care nu s-a mai investit absolut nimic de ani buni.
„Vrem sa acreditam spitalele din Romania. Este o aberatie, o enormitate. Ce sa acreditam? Acreditezi ceva ce ai realizat, ce ai construit. Asta suna ca o gluma proasta. Eu am numit-o discreditarea spitalelor din Romania. In cazul in care s-ar construi spitale noi, in momentul in care se face receptia, o comisie sau un departament al Ministerului spune ca spitalul intruneste conditiile europene si poate fi acreditat si deschis. Asa cum se deschide un restaurant, are niste conditii respectate, dar cand noi am mostenit aceste spitale de 50 de ani, de 70 de ani si nu s-a facut nicio investitie in sensul modernizarii lor, ce acreditam? Acreditam saracia”, a adaugat conf. univ. dr. Ion Daniel.
Un sistem care incearca sa supravietuiasca
Chirurgul a precizat ca intregul personal din sistemul medical incearca sa supravietuiasca si sa reziste in conditiile existente.
„Oamenii au rezistat, au gasit solutii de compromis prin care sa supravietuiasca, pentru ca asta este realitatea. Noi, ca popor, am progresat foarte lent si in mare parte ne-am consumat energia pentru supravietuire. Si asta facem si cu spitalele din Romania, supravietuim. Totusi oamenii traiesc si la noi, dar totul cu niste eforturi mult mai mari. Eforturi care sunt asumate de catre doctori si de personalului medical care este supus unei presiuni foarte, foarte mari. Dar asta este pretul pe care il platim ca sa pastram un nivel de decenta pentru profesia noastra, pentru pacientii nostri si sa putem si noi sa ne apropiem de standardele europene despre care discutam”, a mai spus acesta.
...Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro