Spitalul de Pediatrie din Sibiu, modernizat din bani europeni
La Spitalul de Pediatrie din Sibiu se va construi un Centru de cercetare si telemedicina in bolile neurologice la copii din bani europeni si va fi dotat cu cele mai performante aparate, beneficiind totodata de ajutorul unor specialisti neurologi straini, scrie Agerpres.
Centrul de cercetare si telemedicina, impreuna cu aparatele de ultima generatie vor fi procurate din bani europeni, intregul proiect ajungand la zece milioane de euro, din care noua milioane, fonduri europene nerambursabile, restul de un milion, fiind contributia Primariei.
“O viata intreaga am visat la un spital asa cum se pare ca o sa-l avem. (...) Sibiul va avea unul din cele mai (...) bine dotate spitale din Romania. Acest centru de cercetare si telemedicina in bolile neurologice la copii va insemna un unicat in Romania”, a spus prof. Mihai Neamtu, directorul medical al Spitalului de Pediatrie de la Sibiu.
De anul viitor, copiii vor avea o dotare in premiera pentru multe spitale de la noi din tara, Spitalul de Pediatrie fiind clasat in primele trei de profil, din tara, ca performanta, cu o rata a mortalitatii de 0,15 % in 2013, adica 19 decese la peste 12.000 de pacienti.
“Efectiv, dotarea acestui centru este de exceptie, majoritatea aparatelor care vor intra in acest centru, sunt unicate. Am sa exemplific doar cu aparatul de imagistica de rezonanta magnetica, este vorba de un aparat de 3 Tesla, care nu exista in Romania. Noul centru va avea cinci compartimente”, a adaugat prof. Mihai Neamtu, directorul medical al Spitalului de Pediatrie de la Sibiu.
Odata cu deschiderea noului centru, vor fi infiintate si 30 de noi locuri de munca pentru profesionisti neurologi pediatri. In prezent, exista doi specialisti neurologi angajati.
Potrivit directorului general al Spitalului de Pediatrie, Alexandru Mihut, cea mai mare lipsa de personal este la asistentele medicale, existand un deficit de 27 % din totalul de 180 de posturi. Problema Spitalului de Pediatrie este ca salariile sunt prea mici pentru asistentele medicale prefera sa lucreze in strainatate.
“Nu mai sunt asistente. Chiar daca avem scoala de asistente la Sibiu, pleaca in strainatate unde sunt mai bine platite. (....) Singura sectie deficitara este Urgenta, unde ne mai trebuie medici”, a spus directorul Spitalului de Pediatrie, Alexandru Mihut.
Practic, noul centru se va extinde in curtea spitalului. Spitalul de Pediatrie a reusit sa inainteze, in total, trei proiecte cu bani europeni si a beneficiat de aproape 13 milioane de euro.
Sursa: PaginaMedicala.ro