Imprimare

Acord privind noile proiecte ale MS, semnat cu asociatiile de pacienti

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, impreuna cu secretarul de stat, Adrian Pana, si presedintele CNAS, Cristian Busoi, si reprezentantii asociatiilor de pacienti au semnat, astazi, 9 ianuarie, o declaratie comuna, pe tema hotararii de Guvern privind pachetul de servicii minimale pentru neasigurati si pachetul de servicii medicale de baza, precum si noua lista de medicamente compensate.

Prin aceasta declaratie semnata, partile isi afirma sprijinul pentru implementarea cu responsabilitate a pachetelor de servicii medicale si a noii liste de medicamente compensate.

In actul semnat se specifica faptul ca cele doua parti (reprezentantii autoritatii si asociatiile de pacienti) au ajuns la un consens in ceea ce priveste implementarea proiectelor mentionate. “In consens cu nevoia de continuare a reformei in sistemul sanitar si de implementare a proiectelor mai sus mentionate, aflate in ultima etapa a dezbaterii publice, dar si in acord cu dorinta tuturor partilor de a realiza o reforma sanitara in beneficiul pacientului, inceputa din anul 2013, sustinem necesitatea implementarii pachetelor de servicii medicale, menite sa consfinteasca drepturile pacientului roman, precum si adoptarea noii liste de medicamente compensate, actualizata dupa 5 ani”, se arata in declaratie.

Odata cu intrarea in vigoare a acestor proiecte, se doreste imbunatatirea accesului populatiei la serviciile medicale.
“Considerand ca implementarea proiectului de HG privind pachetele de servicii medicale poate imbunatati accesul la servicii medicale de calitate al cetatenilor, iar adoptarea noii liste de medicamente compensate poate oferi o sansa suplimentara la viata a mai multor pacienti”, mai scrie in declaratie.

Semnatrii declaratiei doresc implementarea rapida a acestor decizii, pentu o reforma in Sanatate care sa satisfaca populatia. “Ne declaram sprijinul fata de implementarea acestora considerand ca amanarea unor decizii coerente, care sa intruneasca optiunea cat mai larga a partenerilor MS, poate conduce la perpetuarea existentei unui sistem sanitar nesatisfacator atat pentru pacienti cat si pentru autoritati”, incheie declaratia.

Asociatiile de pacienti au avut ca reprezentanti la intalnire pe Cezar Irimia, presedinte APCR, Nicolae Oniga, Asociatia Nationala a Hemofilicilor din Romania, Cristian Andriciuc, director Executiv Federatia Asociatiilor Diabeticilor din Romania, Rozalina Lapadatu, presedinte APAA, Gheorghe Tache, presedinte Asociatia Transplantatilor, Costin Radu Ganescu, presedinte COPAC, Vasile Barbu, presedinte Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor, Luminita Popa, Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor, Daniela Bololoi, presedinte HelpAutism, Gheorghe Ionescu, presedinte SANO-HEP Romania, Popa Camelia, SANO-HEP Romania si Cristian Rosu, presedinte UNOPA.

Reprezentantii MS au fost: Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, Adrian Pana, secretar de stat in MS si Cristian Busoi, presedintele CNAS.

 

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Acord-privind-noile-proiecte-ale-MS_-semnat-cu-asociatiile-de-pacienti_19505/

lauff lautf laurf