Imprimare

Dr. Oz: Viata impresionanta a doctorului-vedeta

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Unii ii spun „America’s Doctor” si asta pentru ca Mehmet Oz este unul dintre cei mai activi medici din lume: scrie articole de specialitate, scrie carti accesibile publicului larg, isi practica profesia de chirurg cardiolog, are timp pentru viata virtuala si, in plus, are propria emisiune. Totusi, cine este omul din spatele profesionistului?

Dr. Oz este vicepresedinte si profesor chirurg la Universitatea Columbia; de asemenea, practica chirurgia cardio-toracica si este moderatorul emisiunii “Dr. Oz Show”. In trecut, dr. Oz a fost expertul in sanatate din cadrul emisiunii “The Oprah Winfrey Show”.

El declara ca a inceput sa apara la TV pentru ca: altii au vazut in el un om pasionat pentru domeniul sau, domeniul medical, e o persoana carismatica, practica, se poate apropia cu usurinta de oameni, explica lucrurile complicate pe intelesul tuturor si este un om jucaus, iar aceasta se poate observa prin gradul de divertisment prezent in emisiunea sa. “Dr. Oz Show” (2009 – prezent) se afla la cel de-al cincilea sezon si a primit patru premii Emmy pentru cel mai bun talk-show informativ.

Apare de cate ori are ocazia la diferite emisiuni, ca invitat, atat la TV, cat si la radio. A fost prezent de-a lungul timpului la David Letterman de la CBS, la Jimmy Kimmel de la ABS sau la Larry King de la CNN.

Domeniul sau profesional, dincolo de camerele de luat vederi

Interesele sale in cercetare includ chirurgia transplantului de inima, chirurgia cardiaca minim invaziva, medicina complementara si politica de asistenta medicala. Este autorul a peste 400 de articole in reviste de specialitate, carti medicale sau autorul unor capitole din volume de medicina. Anual, acesta executa peste 300 de operatii la inima si declara chiar el ca pana in 2009, a efectuat aproximativ 5000 de operatii.

Ce nu stiati despre dr. Oz

Cea mai frumoasa zi din viata sa a fost ziua in care si-a intalnit pentru prima oara nevasta, Lisa: a fost un complot intre tatal sau si cel care urma sa-i devina socru, pentru ca ei au pus la cale prima intalnire dintre cei doi tineri. Vorbind de cea mai urata zi din viata lui, dr. Oz a povestit cum, in Ajunul Craciunului, cu cativa ani in urma, a avut un pacient tanar caruia trebuia sa ii faca un transplant la inima. Tanarul nu a reusit sa treaca de operatie, iar doctorului i-a venit sarcina sa anunte parintii pacientului, lucru foarte greu date fiind imrejurarile si semnificatia zilei.

Dr. Oz are si un citat preferat: “Cand treci prin iad, nu mai poti sa te mai intorci din drum, ci doar sa inaintezi”. Aceste cuvinte ii apartin lui Winston Churchill si reprezinta lupta zilnica a unui doctor.

Critici

Chiar daca este supranumit Doctorul Americii, Oz nu are doar fani. Ii sunt criticate metodele, cercetarile, chiar si sfaturile. Michael Specter de la “The New Yorker” spunea despre el: “Oz a fost criticat de oamenii de stiinta pentru ca prezinta telespectatorilor date incomplete sau superficiale, distorsionand rezultatele si profitand de influenta sa vasta care ameninta sanatatea celor care se uita la emisiunea lui”.

Conform site-ului salon.com, doctorul a avut o mare priza la public si a fost foarte bine primit de catre audiente, insa in ultimii ani, “the good doctor” si-a transformat show-ul intr-o “vitrina” pentru subiecte si sfaturi dubioase.

Pe un alt site, consumerist.com, se pune intrebarea: De ce credem sfaturile sale si alergam la farmacii ca sa cumparam produsele carora le face publicitate? Si tot cei de la site raspund: “Pentru ca este doctor, pentru ca are un zambet frumos si a spart codul credibilitatii utilizand aceste instrumente. Are o lista lunga de premii medicale, este co-autor al diferitelor articole de specialitate, si fir-ar, a castigat patru premii Emmy”.

Cu toate acestea, dr. Oz ramane cea mai influenta personalitate medicala din SUA si, prin extensie si globalizare, multi oameni din diverse colturi ale lumii ii cunosc emisiunea, ii urmaresc paginile oficiale de socializare (doar pe una dintre ele are aproape doua milioane de prieteni virtuali) si cred in dietele sale, in programele de detoxifiere sau in puterea medicinei vazuta prin ochii acestui doctor.

Cateva date biografice

Mehmet Oz s-a nascut pe 11 iunie 1960 in Cleveland, Ohio, SUA si si-a terminat studiile licentiale la Universitatea Harvard, in 1982. Este de origine turca, iar parintii lui au emigrat din Turcia in SUA in anul 1955, pentru ca tatal sau primise o bursa pentru rezidentiat (intre timp, a devenit doctor).

In 1986, Mehmet Oz a obtinut Masters of Business Association in 1986, la Universitatea din Pennsylvania si Wharton Business School. Din 1985, este casatorit cu Lisa Oz si are patru copii: Daphne, Arabella, Zoe and Oliver.


Acest articol a fost realizat cu ajutorul surselor online: doctoroz.com, oprah.com, consumerist.com, salon.com, facebook.com, twitter.com, imdb.com, cnn.com, wikipedia.com, youtube.com.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Dr.-Oz_-Viata-impresionanta-a-doctorului-vedeta_19509/

lauff lautf laurf