Imprimare

Studiu: Medicii bulgari, mai prost platiti decat cei romani

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medicii bulgari sunt cel mai prost platiti din Uniunea Europeana, chiar si colegii lor romani castigand de aproape doua ori mai mult, scrie cotidianul sofiot Sega, conform Agerpres.

Potrivit unui studiu efectuat de experti francezi si publicat de Uniunea Medicilor Bulgari, salariile medicilor bulgari sunt departe de cele din Romania, care se afla pe penultimul loc in UE, cu un salariu mediu de 523 euro. In Bulgaria, medicii primesc in medie 296 euro pe luna.

In Slovenia, salariul mediu al medicilor este de 765 euro, in Letonia - 873 euro, in Polonia - 972 euro. Cel mai bine sunt platiti medicii in Luxemburg - 5.322 euro pe luna. In Austria, salariul mediu este de 5.200 euro, in Danemarca si Irlanda, de 5.113 euro si, respectiv, de 5.060 euro.

In pofida emigratiei, Bulgaria continua sa ocupe unul din primele locuri in Europa dupa numarul medicilor pe cap de locuitor. Problema este ca medicii nu sunt distribuiti echilibrat pe teritoriul tarii, astfel ca exista orase fara specialisti. De exemplu, in Vidin (nord-vest) nu este nici un urolog, in Smolian (sud) este un singur pneumolog, in Gabrovo (centru) sunt prea putini chirurgi.

In acelasi timp, alt studiu arata ca accesul la medic in Bulgaria este printre cele mai facile din Europa, cu conditia insa ca pacientul sa aiba bani pentru a calatori pana alta localitate. In Bulgaria, Albania si Belgia se asteapta cel mai scurt timp pentru o vizita la medicul de familie, la specialist sau pentru o interventie chirurgicala.

In majoritatea tarilor europene, pentru o consultatie la specialist se asteapta intre trei si patru luni, iar in Danemarca - pana la sase luni. In Anglia, pentru o operatie de hernie se poate astepta si doi ani, iar protezele se pun dupa o asteptare de doi sau trei ani, mai scrie ziarul.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Studiu_-Medicii-bulgari_-mai-prost-platiti-decat-cei-romani_19514/

lauff lautf laurf