Imprimare

Noi date de tratare si diagnosticare a hipertensiunii arteriale, prezentate la Bucuresti

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Societatea Romana de Hipertensiune a organizat un curs cu cele mai noi date despre diagnosticarea si tratamentul corect al hipertensiunii arteriale.

Cursul a fost organizat la Bucuresti, pe 10 ianuarie, si a vizat medicii cu specialitatile: medicina de familie, cardiologie, medicina interna, nefrologie, diabetologie, neurologie. Acesta face parte din seria cursurilor C.O.M.B.A.T. 2 si a inclus si un workshop privind tehnica determinarii microalbuminei.

„Cursul C.O.M.B.A.T. 2, editia Bucuresti a deschis seria cursurilor in acest an cu un eveniment reusit la care unii dintre cei mai reprezentativi speakeri din domeniile cardiologie, medicina interna, diabetologie, neurologie, nefrologie au prezentat si discutat cazuri clinice interesante pentru medicii prezenti.” a declarat prof.univ.dr. Maria Dorobantu, presedinte Societatea Romana de Hipertensiune.

Intrucat ingrijirea pacientului hipertensiv necesita o abordare pluridisciplinara, noul format al cursului se bazeaza si mai mult pe interactivitate, astfel ca fiecare caz clinic a fost dezbatut din perspectiva mai multor specialisti, din domenii medicale diferite, in cadrul unor mese rotunde, cu scopul de a oferi solutii complete.

Prezentarile din cadrul cursului

Cursul a debutat cu prezentarea “Actualitatilor in diagnosticul hipertensiunii arteriale” a prof.univ.dr. Maria Dorobantu. A urmat apoi sesiunea “Complicatiile cardiace ale hipertensiunii arteriale”, in care dr. Mihaela Salagean a prezentat un caz clinic, discutat ulterior in cadrul mesei rotunde alaturi de prof.univ.dr. Maria Dorobantu, prof. univ. dr. Mircea Cinteza si Dr. Roxana Darabont.

In sesiunea “Tulburarile metabolice in hipertensiunea arteriala” prof.univ.dr. Ion Bruckner si prof. univ.dr. Daniela Bartos au discutat despre abordarea pacientului hipertensiv cu tulburari metabolice, in cadrul unei mese rotunde, pe baza prezentarii de caz clinic sustinute de dr. Elisabeta Badila.

Un alt subiect dezbatut in cadrul cursului C.O.M.B.A.T. 2, editia Bucuresti, a fost legat de relatia dintre microalbuminurie si hipertensiunea arteriala. In cadrul acestei sesiuni a fost realizata o masa rotunda despre mecanismele de aparitie si semnificatia prognostica a microalbuminuriei, la care au participat prof.univ.dr. Mircea Penescu si conf.univ.dr. Rodica Lighezan. De asemenea, tot in cadrul acestei sesiuni, conf.univ.dr. Rodica Lighezan a realizat si o demonstratie practica cu privire la tehnica de determinare a microalbuminuriei.

O alta sesiune a fost “Hipertensiunea arteriala la varstnic”, in care conf.univ.dr. Bogdan Popescu, prof. univ.dr. Gabriela Radulian si prof.univ.dr. Mircea Penescu au luat parte la masa rotunda ce a dezbatut mecanismele hipertensiunii arteriale la varstnici si abordarea hipertensivului varstnic cu comorbiditati precum: diabetul, accidentul vascular cerebral, nefropatie. Cazul clinic a fost prezentat de dr. Alexandra Oprisan.

“Urgențele hipertensive” au reprezentat un alt subiect discutat in cadrul cursului C.O.M.B.A.T. 2. Dr. Oana Tautu a prezentat un caz clinic de urgența hipertensiva, iar prof.univ.dr. Doina Dimulescu, prof. univ.dr. Carmen Ginghina si conf. univ. dr. Adriana Iliesiu au dezbatut in cadrul unei mese rotunde mai multe tipuri de urgente hipertensive, printre care controlul tensiunii arteriale in disectia acuta de aorta, HTA perioperatorie si edemul pulmonar acut hipertensiv.

Ultima sesiune a cursului C.O.M.B.A.T. 2, s-a axat pe modalitatile de stabilire a tratamentului in hipertensiune. Astfel, prof.univ.dr. Gabriela Radulian a discutat despre redefinirea tintelor terapeutice la hipertensivii diabetici, iar prof.univ.dr. Mircea Penescu a prezentat tintele terapeutice ce trebuie luate in considerare la hipertensivii cu boala cronica de rinichi. Prof.univ.dr. Maria Dorobantu a prezentat hipertensiunea rezistenta la tratament, iar prof.univ.dr. Crina Sinescu a incheiat sesiunea cu o prezentare interactiva cu privire la cum trebuie alese combinatiile terapeutice in tratamentul hipertensiunii arteriale.

Despre curs

Cursul C.O.M.B.A.T. 2, editia Bucuresti, a fost organizat stiintific de Societatea Romana de Hipertensiune. In paralel cu acest curs adresat medicilor, s-a desfasurat si un al doilea curs interactiv pentru asistentii medicali. Workshopul a adunat aproximativ 40 de asistenti medicali si are ca scop optimizarea ingrijirii pacientului cu hipertensiune.

Urmatoarele cursuri C.O.M.B.A.T. 2, se vor desfasura in orasele:
- 7 februarie 2014 – Arad,
- 7 martie 2014 – Craiova,
- 11 aprilie 2014 – Braila,
- 30 mai 2014 – Iasi,
- 27 iunie 2014 – Sibiu.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Noi-date-de-tratare-si-diagnosticare-a-hipertensiunii-arteriale_-prezentate-la-Bucuresti_19519/

lauff lautf laurf