Premiera nationala: Primele teste de oncogenetica, la Iasi
Reprezentantii Institutului Regional de Oncologie din Iasi au efectuat in premiera nationala prin intermediul Departamentului de Oncogenetica testari de diagnostic molecular pentru a afla daca cinci persoane au predispozitie ereditara la cancer, scrie Agerpres.
Prof. univ. dr. Vasile Astarastoae, rectorul UMF Iasi, a declarat ca o echipa de medici din cadrul Institutului Regional de Oncologie din Iasi si profesori de la Universitatea de Medicina si Farmacie “Grigore T. Popa” au efectuat la sfarsitul saptamanii trecute testul de diagnostic oncogenetic molecular in laboratorul de Diagnostic Molecular al Departamentului de Oncogenetica unui numar de cinci persoane.
Un astfel de test este realizat pornind de la o proba de sange insa o proba suplimentara de sange va putea fi solicitata ulterior pentru confirmarea rezultatului. Rezultatele testului arata prezenta sau absenta unei predispozitii ereditare la cancer. Solutiile pentru persoanele cu risc sunt supravegherea intensiva, chimiopreventia si chirurgia profilactica. Persoanele diagnosticate cu un risc ereditar vor intra intr-un Program de Supraveghere Oncogenetica Personalizata.
Costurile estimative ale unui test de diagnostic molecular sunt de aproximativ 3.000 de euro pentru un test complet si de 300 de euro pentru verificarea rezultatului la rudele unui pacient deja investigat. Durata unui test de diagnostic oncologic molecular variaza intre opt si 12 luni pentru un test complet si de una-doua luni pentru verificarea rezultatului la rudele unui pacient deja investigat.
"Avem intentia ca 100 de persoane sa fie investigate, cheltuielile fiind acoperite din fondurile Universitatii pentru ca suntem convinsi de responsabilitatea sociala care pe care o are o universitate de medicina. Cel mai apropiat centru unde puteau fi efectuate aceste investigatii era Viena, pretul fiind costisitor. Ne bucuram ca avem prilejul de a salva o serie de vieti pentru ca interventia nu face altceva decat sa identifice ADN si o serie de celule canceroase, dupa care se evalueaza membrii familiei, iar apoi sunt monitorizati astfel incat la primele semne care apar bolnavii sa fie salvati”, a spus prof. univ. dr. Vasile Astarastoae.
Deocamdata, la Iasi, unde functioneaza singurul Departament de Oncogenetica din Romania, se poate efectua diagnosticul molecular al predispozitiei ereditare la cancer mamar si ovarian.
Sursa: PaginaMedicala.ro