Imprimare

Rolul medicilor de familie in cadrul pachetului de baza, dezbatut la Minister

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii s-a intalnit cu reprezentantii medicilor de familie, cu cei ai asociatiilor de pacienti, dar si cu reprezentantii din teritoriu in cadrul unei videoconferinte, in care s-a discutat despre pachetul de servicii medicale de baza.

Ministrul a precizat ca noutatile cu care vine acest pachet tin de:

"- Iesirea din minciuna – pentru ca bugetul MS nu poate asigura toate serviciile pe care pacientii le vor, sunt oferite lucrurile de baza de care acestia au nevoie pentru a nu li se pune viata in pericol;
- Pachetul de baza a fost construit pe dovezi stiintifice;
- Schimbarea mentalitatii in societatea romaneasca pe termen lung, atat pentru pacienti, cat si pentru personalul medical;
- Grija pentru banul public – bugetul MS trebuie cheltuit cu responsabilitate."

Pachetul de baza este construit pe tipuri de nevoi de sanatate. Astfel, medicii de familie trebuie sa acorde servicii de: preventie si servicii medicale normale.

Preventia trebuie separata de restul consultatiilor. Consultatia preventiva de evaluare a riscului individual nu a existat pana acum. Nu trebuie confundata cu vechea consultatie de bilanț anual. Prin acest nou pachet de baza, se vor introduce consultatii speciale pentru riscurile si problemele de sanatate cu cel mai mare impact asupra populatiei, din acest afectiuni prioritare facand parte: riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip II, boala cronica respiratorie obstructiva, depresie si tulburari de crestere si dezvoltare la copil. Medicii de familie pot acorda o consultatie pe an la copiii si adolescentii intre 4 si 18 ani; o consultatie la trei ani pentru adultii intre 18 si 40 de ani si o consultatie anuala pentru cei de peste 40 de ani.

De retinut este faptul ca pachetul de baza nu limiteaza numarul de consultatii pentru problemele noi de sanatate si aceste probleme nu coincid cu urgentele la care se apeleaza prin 112.

Consultatiile pentru problemele de sanatate noi sunt abordate diferit de consultatiile de preventie si pentru fiecare episod nou de boala, medicul de familie poate efectua 1-3 consultatii pe episod si poate da intre 1-6 trimiteri pentru analize.

In cadrul intalnirii, a fost prezent si dr. Adrian Pana, secretar de stat, care a adaugat ca pachetul de baza accentueaza profesionalismul medicului si caracterul liberal al profesiei. Totodata, el a mai spus ca se doreste ca medicul de familie sa nu mai faca "secretariat", ci sa se ocupe strict de medicina de familie.

Conform Doinei Mihaila, presedinta Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie, prezenta la videoconferinta, a declarat ca “pachetul imi lasa loc de multe interpretari la nivel de vointa”. Aceasta a spus ca ar fi plecat, in demararea acestui demers, de la modificarea contractului cadru, stabilindu-se un contract intre asigurat si asigurator pentru o mai buna transparenta.

De asemenea, reprezentanta medicilor de familie a mai adaugat ca este nevoie de o lege stabila, nu doar de norme ale contractului cadru, care ar expira la un moment dat. Este nevoie, de asemenea, de campanii de informare a pacientilor cu privire la noul pachet, astfel sa stie ce anume vor primi si de la ce sa se astepte cand trec pragul medicilor de familie.

Alaturi de ministrul Sanatatii s-au aflat dr. Adrian Pana si dr. Raed Arafat, secretari de stat, Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, dar si repreznetanti ai asociatiilor de pacienti.

Videoconferinta a avut doua parti: in prima parte, ministrul a prezentat pachetul de baza, iar in cel de-al doilea modul, acolo unde mass-media nu a avut acces, s-au discutat problemele tehice ale acestui pachet, prin videoconferinta cu reprezentantii din teritoriu.

 

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Rolul-medicilor-de-familie-in-cadrul-pachetului-de-baza_-dezbatut-la-Minister_19527/

lauff lautf laurf