Imprimare

VIDEO: Ambulatoriul - calea spre privatizare la stat, venituri mai mari pentru medici

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a transmis, in cadrul unei videoconferinte, reprezentantilor medicilor, ai pacientilor si ai caselor de sanatate ca nu ar trebui sa le fie teama ca sistemul medical se va privatiza odata cu mutarea unor servicii medicale din spital, in pre-spital.

"Sa nu va fie teama ca privatizam sistemul medical, sa nu va fie teama ca transferam niste servicii din spital in pre-spital. Politica este aceea de a cheltui cat mai bine banul public. (...) Cu cat vom transfera mai multe servicii medicale catre ambulatoriu, cu atat vom face ceea ce este necesar pentru tara", a spus demnitarul.

Obiectivele MS in ceea ce priveste noul ambulatoriu de specialitate pe care ministrul Sanatatii le-a invocat sunt:

- ambulatoriul reprezinta un filtru pentru cazurile ce se pot rezolva fara spitalizare continua;
- tratarea cat mai multor pacienti datorita timpului mult mai scurt pe care il petrec in ambulatoriu, decat in cazul internarilor;
- se pot trata mai multi pacienti, datorita economisirii banilor care nu se mai duc in spitalizarea continua;
- veniturilecabinetelor medicilor de specialitate vor creste;
- stimuarea muncii medicilor din ambulatoriul de specialitate, atat din punct de vedere calitativ, cat si pecuniar;
- reconfigurarea ambulatoriului de specialitate se va face prin realizarea a doua ture: una de dimineata si una de seara, inclusiv o tura in zilele libere din punct de vedere legal;
- se doreste incheierea multor cazuri in regim ambulator: de la analize, diagnostic, pana la reteta).

Ministrul a explicat faptul ca, in prezent, in medie, statul plateste pentru un caz ponderat in spital intre 1.380-1.800 lei. Daca pacientii ar fi tratati in ambulatoriu, aceasta sumaar fi cu 20 de ori mai mica.

In conditiile in care suma destinata ambulatoriului de specialitate s-a dublat din 2012, de la 322 de milioane, la 674, in 2014, veniturile medicilor specialisti ar trebui sa creasca. De asemenea, de o crestere salariala s-ar putea vorbi si in cazul asistentilor medical. Ministrul a spus ca, prin politica stabilita in noul pachet de baza, se doreste atragerea, redistribuirea resurselor umane si marirea veniturilor medicilor.

“Vrem sa tratam cat mai multe cazuri in ambulatoriu. Putem spune ca veniturile cabinetelor medicilor de specialitate vor creste. Prin aceasta vor creste inclusiv veniturile asistentilor care vor lucra in acele cabinete. Politica de pachet medical este corelata cu cea de resurse umane", a adaugat Nicolaescu.

El a aratat ca se doreste dezvoltarea ambulatoriilor in spitalele publice, iar pentru asta este nevoie de incurajarea cat mai multor medici sa desfasoare consultatiile in ambulatoriu.

Tipuri de consultatii si nivele de prioritate in cadrul ambulatoriului

In ceea ce priveste tipurile de consultatii, acestea se vor imparti in, conform dr. Adrian Pana, secretar de stat in MS:

- simple, scurte sau de tip A;
- standard, de tip B;
- complexe, de tip C.

"Sunt consultatii programabile prin bilet de trimitere de la medicul de familie, cu exceptia bolilor care permit prezentarea directa la specialist. Pentru un episod de ingrijire de tip acut se acorda o consultatie de tip B si maxim 2 consultatii de tip A pentru aceeasi afectiune ", a explicat Adrian Pana.

Nivelurile de prioritate in tratarea bolilor vor fi:

- semiurgent – afectuni pentru care sunt consultati pacientii intre 7-28 de zile, pe baza de programare;
- de nivel intermediar – se face trimestrial, pentru situatii clinice care nu ameninta viata, o data pe semestru, sau la 1-3 luni;
- de nivel complex – evaluare complexa / precizare de diagnostic pentru pacientii stabili a caror afectiune nu prezinta potential de deteriorare rapida sau afectare usoara sau moderata a statusului functional pentru care se impune transfer in maxim 3-6 luni.

Pana a mai spus ca la medicul specialist se poate ajunge fie cu bilet de trimitere de la medicul de familie, fie in mod direct pentru o anumita categorie de afectiuni.

De asemenea, pe viitor, in 2 ani si jumatate, conform estimarilor ministrului Nicolaescu, se doreste ca 70% din pacientii cu episoade noi de boala sa fie diagnosticati in ambulatoriul de specialitate.

Ce spun asociatiile de medici

Pachetul de servicii medicale in ambulatoriu este un pas bun, dar nu este perfect, conform dr. Cosmin Alexandrescu, presedintele Asociatiei Profesionale a Medicilor din Ambulator.

In ceea ce priveste dotarea, doctorul a adaugat: "Putem avea spitale unde avem ambulatoriu de specialitate integrat si care ar putea folosi dotarile spitalelor. Se poate vorbi de situatia fostelor policlinici, cabinetelor medicale grupate unde lucrurile stau diferit, sunt cabinete unde exista dotare, altele unde nu exista dotare. Este un proces care va dura mai mult timp si numai printr-o finantare corespunzatoare se vor putea face si investitii", a spus medicul.
Conform acestuia, situatia este destul de ambigua, pentru ca nu exista un sistem bine pus la punct, mergandu-se pe ideea „primul venit, primul servit”.

 

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/VIDEO_-Ambulatoriul---calea-spre-privatizare-la-stat_-venituri-mai-mari-pentru-medici_19532/

lauff lautf laurf