Imprimare

Avion prabusit: A murit pilotul Adrian Iovan. Cinci raniti, unul in stare grava

Adaugat in Stiri din domeniul medical

UPDATE 00:28  Razvan Petrescu, copilotul avionului, este in stare critica, acuzand un soc hipovolemic ca urmare a hemoragiei masive, iar medicii Valentin Calu, Catalin Pivniceru si Sorin Ianceu sunt in stare medie spre grava, cu fracturi multiple, potrivit dr. Hadrian Borcea, coordonator regional SMURD, transmite Mediafax.

Al patrulea medic aflat in avion, Radu Zamfir, este in stare relativ buna, avand doar rani superficiale.

UPDATE 00:02 Medic sef SMURD Bihor, la Antena 3: Constatarile medicilor sunt: 2 decese, 1 pacient critic, 3 pacienti cu leziuni serioase, unul cu leziuni minore.

UPDATE 23:55  "Cinci persoane au fost transportate la unitatile medicale, pentru a sasea se fac operatiuni de resuscitare. A saptea este decedata", potrivit reprezentantului Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Catalin Chiper.

UPDATE 23:49 Prof Irinel Popescu spune ca si medicul rezident a murit.  Dr. Zamfir este in cea mai buna stare dintre toti pacientii. Dr. Calu este lovit  la maini. Copilotul are fracturi la ambele picioare.

UPDATE 23:37
  Dr. Zota spune ca Dr. Radu Zamfir a reusit sa treaca peste soc si este coerent.

UPDATE 23:05  Purtatorul de cuvant ISU Alba, Alina Marescu, confirma ca exista un mort. Este vorba despre pilotul avionului. Un localnic a confirmat ca este vorba despre Adrian Iovan.

"Pilotul era incarcerat. Studenta era in soc hipotermic", a declarat un padurar ce a ajutat la salvarea pasagerilor.

UPDATE 22:49 
Pasagerii sunt purtati pe brate spre ambulante. Gheorghe Feneser, prefectul judetului Alba, a declarat la Realitatea TV ca de la locul in care s-a prabusit avionul pana la ambulante vor trebui sa mearga 20 de minute pe jos.

Medicul rezident este in stare de inconstienta. Surse medicale au precizat, pentru MEDIAFAX, ca ranitii au fost gasiti de un padurar care cunoaste zona si care a transmis coordonatele echipelor de salvatori. Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Alina Balas, in jurul orei 21.30 la numarul de urgenta 112 a fost primit un apel de la un padurar care căuta in zona Petreasa si care a găsit epava avionului si victimele la limita judetelor Cluj si Alba.

UPDATE 21:35 Pana la ora actuala, doua ambulante SMURD au ajuns la cele sapte victime. Acestea vor fi transportate pe rand spre spitalele din Cluj-Napoca. 

UPDATE 21:53 Pilotul Adrian Iovan este intr-o stare critica. Acesta si rezidentul aflat la bord au fost gasiti inconstienti de catre cautatori. In avion se mai aflau: dr. Radu Zamfir, de la Spitalul Fundeni, dr. Valentin Calu, de la Spitalul Elias, dr. Pavel Pivniceru, de la Spitalul Clinic Sf. Maria, dr. Sorin Ianceu, din Bihor si o asistenta de la Spitalul Fundeni.

UPDATE 21:22  Cei sapte membri ai echipajului au fost gasiti de echipajele de salvare, dupa mai mult de cinci ore de cautare.

UPDATE 21:10 Florin Mihut, seful Salvamontului Vladeasa, a declarat pentru Antena 3 ca se afla imrepuna cu echipele de salvare la un kilometru de zona in care se afla avionul si spera ca in jumatate de ora vor ajunge la raniti. 

UPDATE 21:00 Comandantul IGSU, Ion Burlui, a declarat pentru Antena 3 ca au fost mobilizati inclusiv trei caini dresati pentru a localiza cele sapte persoane. Acesta a mai spus ca doi dintre cei care se aflau in aeronava sunt intr-o stare "mai putin buna" si nu avea informatii despre oamenii care au intrat in soc hipodermic. Pana la ora aceasta, inca nu a fost localizat elicopterul, zona este in ceata si ninge. 

UPDATE 20:30 Presedintele Agentiei Nationale de Transplant, Victor Zota, a declarat la Realitatea TV ca victimele sunt disperate, iar trei dintre acestea sunt in soc hipotermic.

UPDATE 20:13 12 echipe de salvare au ajuns la fata locului, gasindu-le pe victime in zona Pasului Ursoaia. Seful Salvamont Vladeasa, Florin Mihut, care participa la operatiunea de cautare a victimelor, spune ca in zona unde a aterizat fortat avionul zapada este "pana la brau", iar ceata este foarte densa. Potrivit realitatea.net, acesta a mai spus ca echipele de cautare incearca sa faca zgomote pentru a fi auzite de catre victime.

In afara de echipele competente de prim ajutor, peste 200 de localnici voluntari sunt implicati in actiunea de salvare a ranitilor, anunta antena3.ro.

Toate cele sapte persoane aflate in avionul care a aterizat fortat sunt constiente, insa au suferit fracturi si rani, iar majoritatea nu se pot misca, transmite Florin Mihut, sef salvamont Vladeasa.

UPDATE 18:05 Ministerul Sanatatii anunta ca monitorizeaza in permanenta evolutia situatiei si se afla in permanenta legatura cu Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.

UPDATE 17:42  Carmen Pantis, coordonator de Transplant Oradea, a spus la Realitatea TV ca medicii erau asteptati pentru o prelevare de ficat de la o pacienta aflata in moarte cerebrala.

Cristian Boeriu, medic SMURD, a declarat ca a tinut legatura cu elicoterul SMURD care a fost retras de la locul accidentului. "Pilotul a luat legatura cu unul dintre supravietuitor, dar era ocupat sa acorde primul ajutor colegilor sai", a spus Boeriu la Realitatea TV.

UPDATE 17:15  Elicopterul de la SMURD Mures, trimis la locul unde a aterizat fortat avionul, s-a retras din zona accidentului, din cauza cetii, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Avionul a fost localizat in zona localitatii Fantanele din Cluj, potrivit unor oficiali din Ministerul Afacerilor Interne.

Directorul medical al Spitalului Elias, dr. Dana Safta, a declarat la Antena 3 ca a tinut permanent legatura cu dr. Valentin Calu, care era constient.

...

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Avion-prabusit_-A-murit-pilotul-Adrian-Iovan.-Cinci-raniti_-unul-in-stare-grava_19539/

lauff lautf laurf