Imprimare

Arafat: Cate un medic de la Ambulanta sa fie la dispeceratele ISU

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat a cerut vineri ca un medic de la Ambulanta sa fie prezent la dispeceratul ISU pe toata perioada de cod portocaliu de ninsoare in judetele unde dispeceratele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si al Ambulantei nu sunt integrate, transmite Agerpres.

"Daca intra sub avertizarea de cod galben, cod portocaliu, inclusiv Bucuresti, va rog sa am un reprezentant de la Ambulanta la Dispeceratul de la ISU de cand incepe codul pana ce se finalizeaza codul. Deci, sunt doar patru judete care nu sunt cu dispeceratele integrate, plus municipiul Bucuresti. Restul, aveti dispecerate integrate, deci munca va fi impreuna. Daca sunt probleme, disponibilitatea este 24 de ore din 24, Centrul Operativ este functional permanent", a declarat vineri Raed Arafat in cadrul comandamentului de iarna de la Palatul Victoria.

Totodata, secretarul de stat in MS a solicitat ca gravidele si dializatii sa fie evacuati din zonele cu risc de inzapezire sau de izolare inainte de intrarea in vigoare a codului portocaliu de ninsoare si viscol.

"Ca de obicei, dializatii si femeile gravide care sunt in zonele cu risc de inzapezire sau de izolare vor trebui sa fie evacuati inainte sa inceapa perioada de viscol sau sa intre in vigoare partea de avertizare. Luati legatura va rog, si aici vorbesc de Directiile de sanatate publica, direct cu firmele care transporta dializatii si vedeti care este situatia. Daca aveti din partea oricarei companii refuz de aduce persoanele mai devreme decat este planificat, cum s-a intamplat anul trecut, sa ne informati si sa luati toate masurile", a declarat Raed Arafat.

Secretarul de stat a solicitat, totodata, serviciilor de Ambulanta si SMURD sa nu porneasca intr-o cursa cu un pacient care necesita un transfer de lunga distanta decat daca acest lucru este strict justificat.

"Toate externarile la domiciliu pe drumurile care sunt anuntate ca vor fi implicate in codurile galben, portocaliu, nu trebuie efectuate pe aceste drumuri. Directiile de Sanatate Publica - sa vorbiti la nivelul spitalelor sa amane externarea daca este o lunga distanta de externare, sa nu plece pacientii cu o ambulanta si sa se blocheze pe drumuri, cum s-a mai intamplat", a declarat Arafat.

Oficialul de la Sanatate a adaugat ca in cazurile de urgenta care necesita transfer prin intermediul unei curse auto care ar urma sa se realizeze pe un drum inzapezit sa se contacteze ISU si Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta de la Ministerul Sanatatii si, daca este necesar, plecarea sa se faca cu"mijloace pentru deschiderea drumului in fata".

"Deci, este foarte important sa prevedeti, nu sa ne anuntati cand se ajunge sa fiti blocati. Mai este un aspect, orice situatie care apare si care vedeti ca poate sa produca dificultate sa ne anuntati imediat pentru ca ziua e scurta. Daca putem actiona cu elicopterele, vom actiona rapid, dar daca intram in noapte este posibil sa nu mai putem sa actionam, mai ales pentru evacuarea din sate sau din zone izolate", a spus Arafat.

Secretarul de stat a rugat ca fiecare Inspectorat judetean de Situatii de Urgenta sa comunice catre IGSU situatia privind numarul de senilate si dotarea acestora si a precizat ca din datele pe care le detine la ora actuala la nivelul tarii ar exista 12-13 astfel de vehicule de transport.

ANM a emis vineri avertizari Cod Galben si Cod Portocaliu de ninsori abundente si viscol, valabile pana duminica seara, in 27 de judete din sudul si sud-estul tarii, inclusiv in Bucuresti.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Arafat_-Cate-un-medic-de-la-Ambulanta-sa-fie-la-dispeceratele-ISU_19566/

lauff lautf laurf