Imprimare

Echipa de la Targu Mures poate relua activitatii de transplant cardiac

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul Institutului pentru Boli Cardiovasculare si Transplant (IBCvT) Targu Mures, dr. Horatiu Suciu, a anuntat vineri ca echipa sa este pregatita pentru reluarea activitatii de transplant cardiac dupa obtinerea reacreditarii, transmite Agerpres.

"In momentul de fata am pus la punct toate conditiile legate de activitatea de transplant, am refacut echipele de prelevare, am completat medicatia specifica acestei activitati, care, din pacate, nu a fost disponibila in momentul in care Institutul a fost desfiintat. Pot sa spun ca in acest moment ne desfasuram activitatea in mod normal, asteptam sa avem un donator compatibil pentru a efectua un transplant cardiac. De la reinfiintare, din 2013, inca nu am efectuat un transplant. Dar au fost o serie de proceduri organizatorice, inclusiv partea de reacreditare, pentru ca a trebuit sa ne reacreditam", a aratat dr. Suciu.

Potrivit medicului, activitatea de transplant nu se poate face oricum si, din acest motiv, partea de reacreditare a IBCVT a durat cateva luni, plus timpul pentru toate aspectele organizatorice.

"Sa nu uitam, o perioada transplantul a fost oprit complet, fara nicio sansa de operare, cred ca din septembrie 2012 am cam incheiat cu activitatea de transplant din cauza lipsurilor si tot ce v-am spus e valabil si pentru chirurgia pediatrica. in general acestea sunt activitati de performanta pentru care au suferit foarte mult in perioada respectiva", a sustinut doctorul.

Dr. Suciu a precizat ca, de la sfarsitul lunii octombrie 2013, IBCvT Targu Mures nu a putut pentru a efectua primele interventii, insa nici nu a fost niciun donator eligibil pentru cord, in conditiile in care lista de asteptare contine cam 100 de pacienti, dintre care 30 necesita transplant imediat.

"Lista de asteptare e acolo, sunt undeva la 100 de pacienti inscrisi pentru transplant, ii tinem in evidenta si pe cei transplantati, avem peste 35 de pacienti transplantati la care trebuie sa urmarim medicatia, evolutia clinica - este un program de urmarire post operatorie. Pe langa acesti pacienti sunt multi pe lista de asteptare, care trebuie evaluati periodic si sunt pe lista 100, din care aproximativ 30 cu indicatie imediata. Ceilalti 70 sunt cu indicatie in perspectiva, pentru ca evolutia acestor afectiuni cardiace (...) Daca in momentul acesta avem un donator, noi avem acea lista restransa de 30 care trebuie operati acum", a afirmat dr. Horatiu Suciu.

Potrivit doctorului, lista pacientilor care au nevoie de tansplant ar trebui sa fie mult mai lunga, dar  probabil nu sunt luati in evidenta toti pacientilor cu boli cardiace.

Dr. Suciu a sustinut ca cei 30 de pacienti care au indicatie de transplant imediat asteapta de un an-doi gasirea unui cord compatibil. Acesta a aratat ca desi activitatea de donare a inregistrat o crestere, nu la orice prelevare multi organ se poate preleva cordul, fie pentru ca familia donatorului nu doreste, fie pentru ca inima nu indeplineste o serie de criterii.

'De obicei principalele probleme sunt legate de varsta donatorului, daca donatorul are peste 40 de ani nu este eligibil (...) Din totalul prelevarilor de organe undeva la 10-20% poate fi prelevat si cordul. Adica dace se fac 100 de prelevari de ficat si rinichi, poate in 10-20 de cazuri se poate preleva si cordul. Din start noi suntem mai limitati si numeric fata de ficat si rinichi. O alta particularitate este ca in transplantul cardiac noi suntem singurii care suntem contra-cronometru, avem 4 ore in care inima aceea trebuie sa bata dupa ce este oprita. si in patru ore e greu sa te organizezi si cu transportul. Acesti oameni pleaca din timpul lor liber la activitati de prelevare, riscandu-si chiar viata - exemplul accidentului aviatic - fara sa fie remunerati pentru treaba aceasta. Este o activitate benevola si nu stiu cat de normal este sa fie asa. Evident ca toti vrem sa progresam, dar pana la urma toate au un pret', a sustinut Horatiu Suciu.

Doctorul a precizat ca in acest moment doar Spitalul Floreasca efectueaza transplant de cord si ca si-au mai depus dosare Institutul C.C. Iliescu,IBCvT Iasi si Timisoara.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Echipa-de-la-Targu-Mures-poate-relua-activitatii-de-transplant-cardiac_19565/

lauff lautf laurf