Imprimare

Busoi cere medicilor de familie sa nu-si mai trimita pacientii pensionari la ANAF

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Cristian Busoi, le-a transmis medicilor de familie sa nu le mai ceara pensionarilor cu venituri de pana in 700 de lei adeverinta de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in vederea eliberarii retetelor compensate, scrie Agerpres.

Declaratiile lui Busoi vin in contextul in care medicii de familie au anuntat ca nu mai elibereaza retete compensate cu 90% pensionarilor cu venituri sub 700 de lei, daca acestia nu aduc adeverinte de venit de la ANAF. Motivul a fost ca Ministerul Finantelor le-a imputat medicilor de familie sume semnificative pe ultimii trei ani, deoarece unii pacienti au declarat ca au venituri mici pentru obtinerea medicamentelor compensate, insa, in realitate, situatia lor fiscala depasea plafonul impus de lege.

In acest context, presedintele CNAS a precizat ca a transmis caselor judetene de sanatate ca este suficienta declaratia pe proprie raspundere a pensionarului si copia dupa talonul de pensie.

“In ceea ce priveste retetele 0-700, de compensare, am trimis catre toate casele judetene din tara clarificarea foarte ferma ca, atat timp cat medicul de familie are declaratia pe proprie raspundere si copie dupa talonul de pensii, se incadreaza in litera si spiritul legii. Nu trebuie nicio actiune de a recupera sume de la acel medic de familie. Prin urmare, cat timp medicii de familie au aceste argumente - declaratia pe propria raspundere a pensionarului ca nu mai realizeaza si alte venituri in afara de pensii si copie dupa talonul de pensie -, nu este nevoie, nu trebuie sa aduca niciun fel de adeverinta de la ANAF”, a explicat Busoi.

El a adaugat ca a trimis Ministerului Sanatatii si ANAF o adresa pentru a promova o hotarare de guvern care sa clarifice aceasta chestiune, act normativ care in prezent se afla pe “circuitul de adoptare”.

“Am trimis o adresa catre Ministerul Sanatatii si Ministerul de Finante de a promova o hotarare de guvern care sa clarifice aceasta chestiune, si anume sa nu mai scriem venituri exclusiv din pensie, ci sa scriem venituri fiscale generale si sa luam ca an de referinta anul anterior fiscal”, a mai spus presedintele CNAS, Cristian Busoi.

Dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), a declarat ca legea "este prost facuta si medicii platesc zeci, sute de milioane" pentru ca au dat retete compensate pensionarilor care aveau venituri de peste 700 de lei. Ea a spus pentru Pagina Meidcala faptul ca medicii de familie nu au "niciun interes sa puna pacientii pe drumuri", insa au nevoie de certitudine in ceea ce priveste veniturile pacientilor lor in vederea eliberarii medicamentelor compensate. De aceea, este nevoie de o lege clara, care sa nu ii mai traga la raspundere pe medici din cauza pacientilor care nu isi declara adevaratele venituri.

In ceea ce priveste discutiile cu autoritatile, dr. Tanasescu a adaugat ca presedintele CNAS a fost deschis la discutii, ca el cunoaste situatia medicilor de familie si ca se incearca solutionarea situatiei medicilor de familie.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Busoi-cere-medicilor-de-familie-sa-nu-si-mai-trimita-pacientii-pensionari-la-ANAF_19586/

lauff lautf laurf