Hospice Casa Sperantei, in top sapte modele de paliatie la nivel international
Hospice Casa Sperantei este mentionat ca unul din sapte modele de ingrijiri palliative la nivel global, conform “Global Atlas of Palliative Care at the End of Life”, lansat de catre Alianta Mondiala pentru Ingrijiri Paliative (WPCA) si Hospice si Organizatia Mondiala a Sanatatii (WHO).
La intalnirea Bordului Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), din 20-25 ianuarie 2014, a fost acceptata propunerea initiata de statul Panama si sprijinita de Ecuador si SUA, de a introduce ingrijirea paliativa pe agenda Adunarii Mondiale a Sanatatii (WHA), ce va avea loc la Geneva, in 19-24 mai 2014. WHA este intalnirea internationala a ministrilor sanatatii, la care se discuta cele mai arzatoare probleme de sanatate. Pana in mai, OMS va pregati un raport asupra stadiului dezvoltarii ingrijirii paliative la nivel international, pentru a putea ghida discutiile.
Ca urmare, pana la aceasta data, ministerele sanatatii din intreaga lume sunt solicitate sa contribuie cu date de la nivel national la schitarea unei rezolutii in sprijinul ingrijirii paliative. Este pentru prima data cand ingrijirile paliative se afla pe agenda Bordului Executiv OMS, astfel incat oficialii de top din sanatate vor afla despre importanta ingrijirii paliative si despre modelele de succes care functioneaza in lume.
Aceste discutii vor duce la adoptarea unei rezolutii bine structurate ce va contine recomandari pentru statele membre dar si pentru OMS privind masurile ce trebuie luate pentru a imbunatati accesul la ingrijiri paliative la nivel global, in cel mai scurt timp.
Astfel, la nivel national, prin Ordinul 398 din 25 martie 2013 pentru infiintarea comisiilor consultative ale Ministerului Sanatatii, subcomisia de paliatie devine comisie de paliatie, cu urmatoarea componenta: presedinte - conf. dr. Daniela Mosoiu, de la HOSPICE Casa Sperantei Brasov, vicepresedinte - dr. Razvan Curca- Alba Iulia, secretar - as. univ. dr. Estera Boeriu, Timisoara, membri - prof. dr. Mirela Gherman, din Cluj-Napoca, as. univ. dr. Vladimir Poroh, din Iasi, dr. Silviu Corbu, din Oradea, dr. Angelica Lascu, din Constanta si dr. Sorina Pop, din Cluj-Napoca.
Inca din 2008, Hospice si partenerii sai, membrii ai Asociatiei Nationale de Ingrijri Paliative (ANIP) au inceput sa lucreze la propunerea de Strategie nationala de ingrijiri paliative, care s-a concretizat intr-un document realizat cu consultanta specialistilor britanici de la NICE International.
In 8 august 2012, a fost depusa la Ministerul Sanatatii propunerea de Program National de Ingrijiri Paliative, iar pe 27 februarie 2013, acest document a fost prezentat ministrului Eugen Nicolaescu si secretarului de stat Adrian Pana, director al Agentiei Nationale de Programe, cu sustinerea ambasadorului Marii Britanii la Bucuresti, Excelenta sa Martin Harris.
Sursa: PaginaMedicala.ro