Noua lista de medicamente compensate, un ajutor pentru sectiile de oncologie
In lista de medicamente gratuite si compensate, innoita in aceasta primavara, vor fi introduse noi molecule adresate unor tipuri de cancer fara multe optiuni terapeutice, precum melanomul metastatic, adenocarcinomul gastric sau cancerul pulmonar.
Pentru bolnavii de cancer, timpul reprezinta medicamentul cel mai important si din acest motiv, este necesara o actualizare periodica a listei de medicamente gratuite si compensate trimestrial, „asa cum ar fi normal”, a spus Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, in cadrul unei dezbateri.
S-a pus problema unei revizuiri a listei de medicamente compensate si gratuite, chiar daca aceasta nu s-ar actualiza trimestrial, pentru ca multe medicamente ar trebui scoase din aceasta lista. „Fara sa modificam neaparat lista de medicamente (...) ar putea fi revizuita, in sensul ca unele medicamente se dovedesc ca nu sunt atat de eficiente si au un cost enorm, iar pentru altele este necesara o alta administrare”, din linia a doua in linia intai, de exemplu, a spus prof. dr. Alexandru Grigorescu, presedintele Societatii Nationala de Oncologie Medicala din Romania.
Conform lui Cezar Irimia, programul oncologic se doreste a fi un program-etalon, alaturi de cel de diabet sau transplant.
Problema echipamentelor de radioterapie si solutia din partea MS
Pe langa problema lipsei medicamentelor oncologice la nivel actual, se inregistreaza si o lipsa acuta a echipamentelor de radioterapie si a serviciilor de consiliere psihologica. “Radioterapia acorda asistenta pacientilor care au nevoie doar in proportie de 12% in Romania”, a mai spus Irimia.
Dr. Cristian Busoi, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a fost prezent la dezbatere si a adaugat faptul ca multe spitale, chiar si centre universitare nu sunt dotate cu aparate de radioterapie viabile, functionale, dar nici de specialisti in Radioterapie.
„O alta problema ridicata este problema radioterapiei. Aici, ne framanta serios aceasta chestiune pentru ca lucrurile sunt foarte complicate: nu avem aparate de radioterapie si nici specialisti”, a spus presedintele CNAS.
Reprezentantul Ministerului Sanatatii, dr. Cristina Vladu, a adaugat ca reprezentantii ministerului au facut un imprumut la Fondul Monetar International, in ceea ce priveste radioterapia si paliatia. Urmeaza ca toate actele si demersurile sa fie respectate, pentru ca acest imprumut sa se finalizeze si apoi sa fie investit in aparatura de radioterapie, necesara bolnavilor de cancer.
Dezbaterea a avut loc in contextul in care ziua de 4 februarie reprezinta Ziua Internationala de Lupta Impotriva Cancerului.
Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro