Imprimare

Spitale amendate cu un milion si jumatate de lei, in urma controalelor CNAS

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ca urmare a unor controale intreprinse de Directia Generala De Monitorizare, Control si Antifrauda din decembrie 2013 in zece spitale, opt, din cele zece, au fost amendate cu 1% din valoarea de contract cu CNAS aferenta lunilor in care au fost identificate nereguli, asta insemnand un total de un milion cinci sute de lei.

Aceasta suma va fi retinuta din bugetul alocat spitalelor respective de CNAS. Unitatile in care s-au depistat aceste nereguli si care au fost amendate sunt: Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Tg. Mures, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti, Spitalul Judetean de Urgenta Valcea, Spitalul Judetean de Urgenta Sibiu si Institutul Oncologic „Prof. dr. Al. Trestioreanu”.

Aceasta decizie a fost luata in urma nerespectarii obligatiilor contractuale precum: Foile de Observatie Clinica Generala (FOCG) si Foile de Spitalizare de Zi (FSZ) nu au fost completate integral in campurile de identificare, nu a fost consemnat setul minim de date la nivel de pacient, nu au fost consemnate diagnosticele de internare si la 72 de ore si nu a fost regasit decontul de cheltuieli care se elibereaza pacientilor la externare anexat la foile de observatie clinica generala.

De asemena, unele scrisori medicale eliberate nu contineau in totalitate datele cerute de Anexa nr. 38 din Ordinul MS/CNAS nr. 423/191/2013. Se cerea revenirea la control doar cu bilet de trimitere de la medicul de familie. Alte nereguli descoperite in cele opt spitale au mai fost: raportarea spre decontare a unor servicii medicale spitalicesti efectuate in regim de spitalizare de zi nejustificate, identificarea unor cazuri in care nu au fost respectate diagnosticele contractate si nu s-au efectuat toate serviciile medicale din grila de fundamentare a tarifului depus la contractare, dar si procurarea medicamentelor pentru pacientii internati din surse proprii sau neconcodranta intre FOCG si datele clinice ale pacientului.

Un alt spital din cele zece, si anume SJU Arges trebuie sa restituie bani CNAS in urma FOCG-urilor intocmite cu criteriul de internare „urgenta medicala”, pentru pacienti care nu figurau consultatii in Unitatea de Primiri Urgenta.

CNAS a dispus recuperarea sumelor aferente biletelor de trimitere pentru investigatii paraclinice eliberate de medicii curanti din cadrul unitatilor sanitare, precum si a sumelor reprezentand valoarea retetelor prescrise, pe perioada spitalizarii pacientilor internati, pentru urmatoarele unitati: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Spiridon" Iasi si Institutul Oncologic "Prof. dr. Al. Trestioreanu" Bucuresti.

"Au fost identificate servicii medicale de radiologie imagistica efectuate in ambulatoriu de specialitate si decontate de CAS, pentru pacienti internati in spital, in baza unor bilete de trimitere pentru investigatii paraclinice eliberate de medicii curanti din cadrul unitatii sanitare. De asemenea, au fost identificate retete prescrise pacientilor pe perioada spitalizarii", a declarat Cristian Busoi, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Presedintele CNAS a recomandat Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate sa reia controalele in cateva luni in unitatile mentionate pentru a vedea daca au fost remediate problemele constatate.

"CNAS va incepe din luna februarie saptamanal activitati de control la casele judetene de sanatate si furnizorii de servicii medicale", a mai spus Busoi.

Directia Generala de Monitorizare, Control si Antifrauda este o structura specializata din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate care efectueaza activitati de control in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, avand rolul de a coordona, monitoriza, investiga si combate fraudele in cadrul acestui sistem.


 

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Spitale-amendate-cu-un-milion-si-jumatate-de-lei_-in-urma-controalelor-CNAS_19595/

lauff lautf laurf