Imprimare

Nicolaescu catre managerii spitalelor: Furati din banii publici

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, a acuzat managerii unor spitale judetene sau orasenesti din teritoriu ca fura din banii publici, lucru care se observa in diferentele indicelui de complexitate (ICM), comparativ cu unitatile sanitare mari.

Au fost depistate spitale precum cel din Caracal (la sectia de oncologie), cel din Targu Neamt (la cardiologie) care aveau un ICM mai mare decat Institutul Regional de Oncologie din Iasi sau Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu”.

„Ce intelegeti? Ca furati” din banii publici, a spus in aceste cazuri ministrul.

Printr-o videoconferinta cu managerii de spitale si cu reprezentantii DSP-urilor din teritoriu, ministrul a mai spus ca vor fi verificate raportarile cazurilor la spitale de catre CNAS, iar unde se vor gasi nereguli, se va actiona in instanta.

„In fata datelor e foarte greu sa mai gasesti scuze. Voi solicita in scris CNAS sa verifice modul in care se fac raportarile cazurilor la spitale si acolo unde exista aspecte neconforme sa fie imputate celor repsonsabili. Nu se mai poate sa ne jucam cu banul public”, a spus Nicolaescu.

De asemenea, managerii unitatilor spitalicesti trebuiau sa trimita la Minister, pana pe 5 februarie, propriile planuri de reconfigurare a spitalelor din teritoriu. Acest lucru s-a facut intr-un mod neglijent, iar managerii mai pot trimite planurile lor pana pe 20 februarie.

„A nu raspunde sau a raspunde altfel decat trebuie (n.r. la cerintele MS), inseamna ca d-voastra nu va pasa de soarta spitalelor pe care le conduceti. Si in aceasta situatie, ne obligati sa luam noi decizii in locul d-voastra. Ceea ce o sa si facem. Dar asta nu inseamna ca d-voastra sunteti exonerati de responsabilitati”, a mai spus ministrul.

Datele de la nivel central arata ca exista nereguli la 60% din toate spitalele publice, ca peste 75 % din sectiile la nivelul fiecarui judet sunt subutilizate in diferite grade; ca exista diferente foarte mari intre diferite specialitat, medii de rezidenta (spre exemplu, in unele sectii, se fac 10 operatii pe luna) sau ca rata de reinternari si transferuri este mare (ex: 12% din toate cazurile sunt reinternate).

De asemenea, se doreste ca un manager de spital sa nu poata sta la conducere decat doua mandate consecutiv, fiecare cu durata de 3 ani.

Eugen Nicolaescu a tinut o videoconferinta pe tema pachetului de baza – subcapitolul Spitale – cu managerii unitatilor din teritoriu, dar si cu reprezentantii directiilor de sanatate publica judetene. La videoconferinta au mai participat si Cristian Busoi, presedintele CNAS, dar si secretarul de stat Adrian Pana.
 

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Nicolaescu-catre-managerii-spitalelor_-Furati-din-banii-publici_19600/

lauff lautf laurf