Imprimare

Vaccinul antigripal de la Institutul Cantacuzino, nicio deosebire fata de cel din import

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un numar de 62 de subiecti cu varste intre 20 si 80 de ani au fost inrolati pana la 27 ianuarie in studiul vaccinului antigripal produs la Institutul Cantacuzino, scrie Agerpres.

Analiza efectuata cu privire la reactogenitate arata ca reactiile adverse aparute dupa administrarea vaccinului antigripal trivalent, purificat, inactivat, sunt ca tip de reactie, frecventa, intensitate si gravitate identice cu rapoartele efectuate in perioada campaniilor de vaccinare desfasurate in tara in care s-a folosit vaccin gripal din import, arata un raport publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii.

S-au evaluat pe baza de chestionar reactiile adverse aparute la 200 de subiecti vaccinati in cadrul campaniei de vaccinare 2013-2014 cu vaccin antigripal din import, reactiile inregistrate la aceste cazuri fiind similare cu cele consemnate in studiul privind vaccinul de la Institutul Cantacuzino.

Comisia considera ca vaccinul gripal luat in studiu indeplineste criteriul reactogenitatii pentru a putea fi folosit in situatii care impun vaccinul la adulti, se arata raportul intocmit de Comisia de specialitate pentru supervizarea studiului reactogenitatii si imunogenitatii vaccinului gripal trivalent, purificat, inactivat, pentru administrarea parentelara la adulti preparat pentru sezonul 2013-2014 produs de Institutul Cantacuzino.

Curtea de Conturi, la Insitutul Cantacuzino, pentru anchetarea cheltuirii banilor publici

Ministerul Sanatatii a transmis, sambata, 8 ianuarie, o solicitare oficiala catre Curtea de Conturi, pentru a incepe o ancheta in scopul verificarii modului in care au fost folositi banii publici, primiti de catre Institutul Cantacuzino si sa stabileasca valoarea prejudiciului.

Referitor la informatiile transmise in mass-media cu privire la vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino, MS precizeaza ca testele efectuate pana in prezent au evidentiat faptul ca toate reactiile adverse inregistrate si centralizate au fost minore, comparabile cu reactiile adverse ale vaccinurilor din import, neinregistrandu-se reactii adverse severe. Studiul clinic referitor la eficacitatea vaccinului antigripal va fi disponibil dupa data de 25 februarie.

''Pentru a asigura protectia maxima obligatorie a populatiei, intrucat o componenta din cele 13 analizate a fost neconforma, pe baza documentelor existente pana in prezent, ANMDM a decis ca cele 400.000 de doze de vaccin sa fie utilizate la adulti numai in situatia aparitiei unei pandemii in care cel putin una dintre tulpinile vaccinului gripal sezonier se regaseste in virusul pandemic. In aceste conditii extreme, beneficiul vaccinarii depaseste cu mult riscurile generate de folosirea acestuia'', sustine MS.

Dozele de vaccin vor ramane in custodia Institutului Cantacuzino. In acest context, MS a solicitat sprijinul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pentru ca specialistii acesteia, impreuna cu personalul Institutului Cantacuzino sa efectueze o analiza complexa asupra procesului de productie pentru identificarea tuturor determinantilor care au influentat calitatea produsului si, ulterior, OMS sa stabileasca masurile pentru eliminarea acestora in scopul reluarii productiei de vaccin gripal in anul 2014 fara niciun fel de risc.

La finalizarea anchetei comune efectuate de Cantacuzino si expertii OMS, dar si a anchetei Curtii de Conturi se va evalua pe baza concluziilor prezentate de acestia daca va fi necesara inaintarea dosarului catre organele abilitate ale statului.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Vaccinul-antigripal-de-la-Institutul-Cantacuzino_-nicio-deosebire-fata-de-cel-din-import_19606/

lauff lautf laurf