Imprimare

Senatorii au respins propunerea privind gratuitatea protezei mamare dupa operatia de cancer la san

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Senatorii au respins o propunere legislativa care ar fi modificat Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii in sensul includerii, printre serviciile decontate din Fondul Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS), a endoprotezelor mamare, a materialelor si dispozitivelor necesare operatiilor de reconstructie in urma afectiunilor oncologice, motivul fiind acela ca Executivul a aprobat in cursul zilei de luni Ordonanta nr. 3/2014 care reglementeaza acest aspect, conform Agerpres.

In timpul dezbaterilor din plen, liderul grupului senatorilor social-democrati, Ilie Sarbu, a criticat pozitia unora dintre colegii sai din Senat care propuneau adoptarea propunerii legislative in ciuda existentei unei ordonante.

"Inteleg ca o ordonanta a fost publicata aseara si ea produce efectele. Ceea ce unii dintre noi vor sa arate astazi... Sigur, inteleg pozitia initiatorului, e firesc sa isi sustina proiectul de lege, dar celelalte pozitii, sincer, se duc intr-o zona in care ne ducem de foarte multe ori si pe subiecte importante pentru viața oamenilor. Hai sa lasam lucrurile sa curga. Ca a avut Guvernul initiativa, ca s-a inspirat din ce a scris colegul, nu mai conteaza. Conteaza ca s-a rezolvat o situatie si ca de azi, indiferent ce am face noi, pana trece de noi, pana ajunge la Camera, pana se publica mai dureaza, ori ordonanta produce de azi efectele", a spus Sarbu.

Propunerea legislativa, initiata de catre parlamentarii PNL Ion Luchian, Grațiela Leocadia Gavrilescu si Mircea Rosca, a fost astfel respinsa cu 46 de voturi pentru, 55 de voturi impotriva si doua abtineri.

In expunerea de motive, initiatorii arata ca modificarea adusa Legii nr. 95/2006 "reda sansa la viata si increderea in sine acelor femei care se lupta cu aceasta cumplita boala — cancerul la san".

"Importanta acestei operatii de reconstructie a sanului este vitala pentru orice femeie care a trecut prin trauma unei operatii de extirpare a sanului. In Romania, statisticile ne arata ca zece femei sunt diagnosticate cu cancer mamar in fiecare zi, iar doua pierd lupta cu viata. Acest procent, deloc onorabil, ne plaseaza pe primul loc in topul tarilor europene cu cea mai ridicata mortalitate provocata de cancerul la san", se arata in documentul citat.

Potrivit initiatorilor, in Romania, 300 de femei mor in fiecare luna din cauza cancerului la san, "ceea ce inseamna 3.600 de mame, sotii, prietene, fiice".

"In momentul de fata, CNAS deconteaza prin programele sale doar interventia chirurgicala si internarea, proteza atat de necesara pentru a oferi o viata normala si demna femeilor care si-au pierdut sanul nu se afla pe aceasta lista. Practic, este nevoie de 500 de euro pentru a reda speranta acestor femei. Atat costa o proteza mamara de buna calitate. Adica, atat cat platește la fondul de asigurari, o femeie cu un salariu mediu, timp de un an si jumatate", mai arata semnatarii propunerii de lege.

Acestia considera ca este esentiala decontarea de catre stat a acestor protezemamare, intrucat impactul bugetar este "nesemnificativ, aproximativ 1-1,2 milioane lei pe an, in raport cu beneficiile asupra starii de sanatate a populatiei".

"Nu este vorba despre o simpla operatie estetica, ci de una curativa, ale carei dimensiuni psihologice sunt imense. Daca aceasta operatie s-ar realiza imediat dupa extirparea sanului, in cadrul aceleiasi interventii chirurgicale, pacienta nu s-ar mai confrunta cu realitatea dura post-operatie", mai apreciaza initiatorii.

Legea are caracter ordinar, iar Senatului este prima Camera sesizata in acest caz.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Senatorii-au-respins-propunerea-privind-gratuitatea-protezei-mamare-dupa-operatia-de-cancer-la-san_19612/

lauff lautf laurf