Imprimare

Pana: Medicul de familie va prescrie investigatiile necesare in functie de riscograma

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Secretarul de stat Adrian Pana a explicat in ce consta consultatia de preventive si ce rol indeplineste medicul de familie in acest caz, in cadrul noului pachet de baza. Astfel, se va stabili riscograma fiecarui pacient, iar in urma realizarii acesteia, medicul de familie este cel care decide ce investigatii vor face cetatenii.

Intr-un comunicat, de pe site-ul Ministrului Sanatatii, Adrian Pana a raspuns jurnalistilorla intrebarile legate de investigatiile acoperite de la buget: „Atat pentru persoanele sanatoase evaluate pentru stabilirea riscului individual cat si pentru persoanele depistate cu risc crescut evaluarea clinica siinvestigatiile se vor face conform recomandarilor de buna practica bazate pe dovezi si enuntate in ghiduri si protocoale de practica pe care le vom adopta prin consens cu comisiile de specialitate relevante. Analizele de screening asigurate sunt cele stabilite in riscograma”.

De asemenea, riscograma se stabileste in functie de grupa de varsta si gen, avand o serie de intrebari tinta standard pentru mai multe grupe de varsta. Astfel. Tipurile de investigatii de care beneficiaza populatia vor fi:

- Consultatia preventiva periodica, adresata populatiei generale (adulti si copiii care se considera/sunt considerati sanatosi) si presupune o wvaluare sistematica a riscului de imbolnavire pentru afectiunile cele mai frecvente/grave specifice varstei respective. Aici sse mai pot adauga unele analize, in functie de riscograma;

- „Riscograma” este un instrument care cuprinde toate intrebarile , examinarile si analizele specifice, daca este cazul, pentru fiecare grupa de varsta precum si concluzia medicului privind riscurile individuale depistate, nivelul acestora si interventiile recomandate pentru reducerea riscului. Primul astfel de intrument a fost conceput si utilizat in PNESSP;

- In cazul persoanelor care au deja boli cronice, consultatia preventiva periodica nu va mai include evaluarea riscului bolii de care sufera, acesta fiind monitorizat activ prin alta categorie de consultatii de tip cronic si de consultatii de monitorizare activa pentru risc de boala.

De asemenea, evaluarile in cazul consultatiilor de preventie se vor face in primul an in preajma zilei de nastere a fiecarui cetatean, urmand ca apoi medicul de familie sa stabileasca data urmatoarei consultatii in functie de riscul de afectiuni indicat.

Totodata, la intrebarea daca medicul de familie din mediul rural este pregatit pentru a face fata tuturor indatoririlor din pachetul de baza, secretarul de stat a raspuns: „Dotarea cabinetelor medicilor de familie a fost initial gandita pentru a putea sustine consultatii pentru problemele cele mai frevente si pentru a raspunde la urgente. Orice cabinet de medicina de familie evaluat de catre casele de asigurari de sanatate poate furniza serviciile incluse in pachetul de baza, in componenta asistenta medicala primara”.

Astfel, comisia de specialitate va trebui sa se pronunte asupra necesitatii actualizarii asistentei medicale primare. Ramane la latitudinea cabinetelor medicale si a actorilor locali, precum casele judetene de sanatate sau autoritatile locale, sa isi evalueze necesitatile pentru a alege optiunea cea mai eficienta in ceea ce priveste cost-eficienta.

De asemenea, pacientii vor fi programati si se va inlocui principiul „primul venit, primul servit” cu programarea pacientilor in functie de criterii obiective bazate pe starea clinica pentru accesul la servicii de specialitate in ambulator si spital.
 

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Pana_-Medicul-de-familie-va-prescrie-investigatiile-necesare-in-functie-de-riscograma_19613/

lauff lautf laurf