VIDEO: Pachetul de baza va include preventia stomatologica pentru copii si proteze pentru varstnici
Secretarul de stat Adrian Pana a vorbit, in cadrul unei videoconferinte, despre medicina dentara, spunand ca in pachetul de servicii medicale de baza vor fi incluse preventia pentru copil si decontarea gratuita de proteze pentru persoanele varstnice.
„Vizavi de serviciile de medicina dentara, exista doua lucruri esentiale pe care le-am avut in vedere in pachetul de servicii de baza, si anume serviciile pentru copil, care s-au conturat sub forma unui pachet de servicii preventive (...). Pe langa acest lucru, un alt fapt care a fost considerat esential este cel al persoanelor varstince (...). Exista propunerea ca sa poata fi finantate proteze pentru persoanele care necesita acest lucru”, a spus secretarul de stat.
Suma alocata pentru medicina dentara in acest an este de 80 milioane lei. „Am discutat cu conducerea Colegiului Medicilor Dentisti care a venit cu o propunere mai extinsa, care nu era similara cu viziunea pachetului de baza, dar am toata convingerea ca vom ajunge la o concluzie unitara(...) avand in vedere ca anul acesta suma alocata pentru medicina dentara este consistenta, as spune eu, si anume vorbim de 80 de milioane de lei”, a adaugat Adrian Pana.
Medicii de familie vor putea prescrie mai multe analize
Totodata, in cadrul aceleiasi videoconferinte, Pana a adaugat ca medicul de familie va putea prescrie o gama mai variata de analize medicale, astfel incat problemele de sanatate ale cat mai multor pacienti sa fie rezolvate la cabinetul acestuia, conform pachetului de servicii medicale de baza.
„Exista posibilitatea pentru medicul de familie sa prescrie o gama mai variata de analize medicale, astfel incat el sa poata inchide episoadele de ingrijire pentru un numar mai mare de pacienti, in special cu afectiuni cronice”, a spus secretarul de stat.
Monitorizarea analizelor repetate
El a explicat faptul ca in acest an vor fi monitorizate analizele sau investigatiile repetate. „Este vorba in special de pacientii cronici care sunt programati pentru internare, de pilda, sau pentru o operatie si carora li se efectueaza niste analize in ambulatoriu de specialitate. Dupa care, daca se interneaza in spital, la cateva zile se repeta aceleasi analize in laboratorul spitalului si spitalul deconteaza pentru analizele efectuate. Aceste analize sunt dublate fara sa existe un suport sau o dovada clinica ca ele trebuiau sa fie repetate”, a mai spus Adrian Pana.
Astfel, vor fi codificate analizele in asa fel incat si in ambulatoriul de specialitate, si in spital, sa se poata observa daca s-au facut investigatii de doua sau de trei ori, fie ca este vorba de spitalizare de zi, fie de spitalizare continua.
Fonduri mai mari pentru serviciile paraclinice
Secretarul de stat a mai spus ca fondurile pentru serviciile paraclinice sunt mai mari anul acesta comparativ cu anii trecuti. Astfel, se doreste un mecanism de monitorizare astfel incat fondurile sa fie utilizate in mod corect si sa se schimbe preturile pentru anumite procerudi si investigatii paraclinice.
Adrian Pana a exemplificat ca decontarea unei endoscopii in spitalele publice costa 28 de lei, iar in privat preturile variaza intre 80 si 300 lei si a sustinut ca o investigatie trebuie decontata cat mai aproape de realitate.
S-a mai adus in discutie problema ingrijirii la domiciliu, spitalele fiind incurajate sa creeze retele de ingrijiri la domiciliu astfel incat, acest serviciu sa se extinda la nivel national din fonduri externe.
Secretarul de Stat Adrian Pana a condus o videoconferinta la care au participat directorii directiilor judetene de sanatate publica, directorii caselor judetene de sanatate, manageri de spitale, presedintii Asociatiilor Medicilor de Familie, presedintii Asociatiei Profesionale a Medicilor de Ambulator, presedintii Colegiilor judetene ale Medicilor, presedintii Colegiilor judetene ale Farmacistilor, CMDR, asociatii de pacienti, sindicate si mass-media locala si centrala.
Sursa: PaginaMedicala.ro