Imprimare

MS: Au fost suplimentate fondurile pentru programul HIV/SIDA

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Avand in vedere ca fondurile pentru programul HIV/SIDA pe trimestrul I erau insuficiente, s-a alocat suplimentar, la sfarsitul lunii ianuarie, suma de 38.415.000 de lei pentru acest program, din bugetele altor programe, se arata intr-un comunicat de presa de pe site-ul Ministerului Sanatatii.

"Avand in vedere faptul ca fondurile alocate pentru acest program (pentru HIV/SIDA, n.r.) pe trimestrul I au fost insuficiente, ca urmare a trimestrializarii primite de la Ministerul de Finante, Ministerul Sanatatii a refacut sumele alocate pe alte programe si a alocat suplimentar, la sfarsitul lunii ianuarie, suma de 38.415.000 de lei pentru programul HIV/SIDA, urmand ca la rectificarea bugetara sa se faca corectiile la capitolele bugetare pentru celelalte programe", se arata in comunicatul Ministerului Sanatatii.

In urma suplimentarii fondurilor, sumele totale alocate au fost: pentru Prahova - 3.048.000 de lei, pentru Suceava - 2.851.000 de lei, Galati - 3.937.000 de lei, Hunedoara - 4.344.000 de lei, Vaslui - 2.752.000 de lei, Cluj - 2.266.000 de lei si pentru Dolj - 3.535.000 de lei.

De asemenea, conform procedurii, unitatile sanitare care implementeaza programul national de prevenire, supraveghere si control a infectiei HIV/SIDA sunt obligate sa se aprovizioneze cu medicamentele necesare, mai scrie in comunicatul MS.

Situatia din Suceava
si din alte judete ale tarii privind banii de medicamente pentru bolnavii de SIDA

De peste doua luni, pacientii seropozitivi din Suceava, tratati in cadrul Programului National de Tratament HIV/SIDA, au intrerupt terapia, din cauza faptului ca Spitalul Judetean de Urgenta nu a mai putut sa le asigure tratamentul antiretroviral necesar.

In luna decembrie 2013, spitalul a ramas fara fonduri si fara tratament, fiind singurul judet in care s-a inregistrat aceasta situatie. Primele fonduri pe Programul HIV au ajuns la Suceava la sfarsitul lunii ianuarie 2014, dar nici acestea nu au rezolvat situatia, pentru ca autoritatile locale s-au lovit de o alta problema: bugetul alocat de catre Ministerul Sanatatii pentru primul trimestru asigura 43% din necesarul unei luni de tratament, conform unor surse din spital, se arata intr-un comunicat de presa al Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

Directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Suceava, medicul Tiberius Bradatan, a declarat pentru Mediafax ca finantarea pentru tratamentul pacientilor cu HIV/SIDA din judetul Suceava, alocat prin programul national, asigura doar 30 la suta din necesarul estimat.

Bradatan a mai spus ca suma anuala necesara pentru tratamentul pacientilor cu HIV/SIDA din judetul Suceava este de 6 milioane de lei, iar prin programul national de sanatate derulat de Ministerul Sanatatii s-au alocat 1,8 milioane de lei, ceea ce reprezinta doar aproximativ 30 la suta din necesar.

Conform UNOPA, mai multe judete au confirmat ca nu au probleme, ca vor face comenzi si vor asigura tratamentul continuu pana in luna iunie.

"Cerem Guvernului Romaniei si personal prim-ministrului Victor Ponta sa gaseasca imediat solutii pentru asigurarea tratamentului in toate judetele tarii. Stim ca de la inaltimea Ministerului Finantelor se vad numai cifrele, dar atragem atentia celor de acolo ca in spatele lor sunt oameni, mii de oameni disperati, a caror viata depinde de modul responsabil sau iresponsabil in care autoritatile le bugeteaza tratamentul. UNOPA va sprijini toti pacientii care vor sa traga la raspundere vinovatii pentru lipsa tratamentului", a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

In Romania, la data de 31 decembrie 2013, erau inregistrati 12.273 de pacienti infectati cu HIV, din care peste 10.000 in evidenta activa, peste 8.000 din acestia din urma fiind in tratament antiretroviral.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/MS_-Au-fost-suplimentate-fondurile-pentru-programul-HIV_SIDA_19630/

lauff lautf laurf