Imprimare

Investitia in medicamentele pentru scleroza multipla, o solutie salvatoare pentru banii statului

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Investitia in medicamente pentru tratarea sclerozei multiple este benefica din punct de vedere financiar la nivelul societatii, conform presedintelui de onoare al Societatii de Neurologie din Romania, prof. dr. Ovidiu Bajenaru.

„Costul pentru spitalizarea celor (n.r. bolnavilor) cu scleroza multipla este de 6% din total, iar pentru medicamente - de 14%, ceea ce inseamna o cincime din costurile la nivel social pentru aceasta boala. Costurile vor fi cu mult mai mici cu cat tratamentul este facut la inceputul bolii", a explicat prof. dr. Bajenaru.

Astfel, costurile directe ar scadea si ele odata ce bolnavii de scleroza multipla ar beneficia de tratament imediat ce boala le-ar fi depistata.

„Vedem ca si costurile directe, costurile cu medicamente, sunt mult mai mici daca tratamentul se instituie cat mai precoce de momentul diagnosticului, cand boala este intr-un stadiu clinic usor si ca ele cresc de mai mult de doua ori, cand boala este inca intr-un stadiu moderat si cresc de mai mult de trei ori, cand boala este in stadiul sever”, a adaugat dr. Bajenaru.

Fiecare roman plateste un euro pentru tratarea bolnavilor de scleroza multipla, in timp ce in tari din uniunea Europeana, fiecare cetatean plateste aproximativ 27 de euro. De asemenea, dr. Bajenaru a atras atentia ca pentru un pacient cu scleroza multipla, costul mediu pe an este de 42.000 de lei, in timp ce costul minim si real este de 50.000 lei. Astfel, in aceasta situatie, costul mediu devine mai mic decat costul minim, lucru nemaiintalnit in alte tari.

Dr. Vasile Cepoi, consilierul premierului pe probleme de sanatate, a spus ca acest cost mediu se face pe criteriu istoric, care era costul mediu cand s-a inceput programul, fara sa se tina cont de pretul real al noilor medicamente introduce in tratament.

Prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania a facut un apel la guvernanti sa ia masuri pentru a nu mai exista lista de asteptare: “Campania pe care am inceput-o trebuie sa aiba directia principala de a disparea lista de asteptare. Celor care nu sunt inclusi in program, le scade speranta de viata. De aceea “Jos lista mortii!” trebuie sa fie mesajul nostru”.

O alta problema o reprezinta si actualizarea listei de medicamente compensate si gratuite: in noua lista, exista un nou medicament – Fingolimod – de care ar putea beneficia bolnavii in mod gratuit.

Potrivit datelor oficiale, in Romania sunt aproximativ 10.000 de persoane cu scleroza multipla, iar in Europa - aproximativ 600.000 de persoane.

Prof. dr. Ovidiu Bajenaru, prof. dr. Vasile Astarastoae, dr. Vasile Cepoi, alaturi de reprezentanti ai CNAS au participat la o dezbatere in cadrul campaniei „Impreuna putem invinge Scleroza Multipla”, o campanie de informare si sustinere a drepturilor pacientilor cu aceasta boala.


 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Investitia-in-medicamentele-pentru-scleroza-multipla_-o-solutie-salvatoare-pentru-banii-statului_19633/

lauff lautf laurf