Imprimare

Dr. Rodica Tanasescu: Vrem sa scoatem birocratia din sistem, ca sa ne ocupam mai mult de pacienti

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Reprezentantii medicilor de familie au adus la cunostinta faptul ca daca nu se reduce birocratia in sistem, nu vor putea prelua in plus nicio activitate medicala prevazuta in pachetul de servicii medicale de baza.

“Noul proiect de pachet de baza, desi preconizeaza modificari profunde si constituie, cel putin teoretic, un pas inainte pentru medicul de familie pe care il valorizeaza ca profesionist, omite conditii de baza, pe care noi le-am semnalat si fara de care nu poate fi pus in practica: reducerea punctuala si imediata a birocratiei in medicina familiei. Nu vom putea prelua nicio activitate medicala din pachet din lipsa de timp, desi ne dorim acest lucru. Desi ne-am supus legii si folosim semnatura electronica extinsa pentru raportari la CNAS, lucram online cu SIUI si emitem reteta electronica, ni se cere in continuare sa si tiparim rapoartele trimise electronic securizat, minimum 30 pagini, si retetele in conditiile in care contractul-cadru prevede expres exclusivitatea raportarii electronice”, a declarat dr. Rodica Tanasecu, presedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie in cadrul unei conferinte de presa.

Dr. Sandra Alexiu, vicepresedintele SNMF, a adaugat ca din cele 15 minute alocate unei consultaii, 6 minute sunt pierdute cu birocratia, fiind nevoie de completarea diferitelor fise si retete de care pacientul are nevoie.

De asemenea, o alta problema pe care o au medicii de familie este cea legata de felul in care fac rapoartele catre casele de asigurari de sanatate. In baza legii, un medic de familie poate trimite aceste rapoarte digital, in baza semnaturii electronice, insa, cu toate acestea, i se cere sa completeze fisele pe care sa le puna intr-un dosar cu carton cu sina.

Dr. Tanasescu a tinut sa precizeze ca medicii de familie nu vor accepta sa acorde servicii medicale sub coordonarea serviciului 112.

Reprezentantii medicilor de familie au spus ca li se imputa in continuare bani pentru greseli care nu le apartin. ”Imputarea contravalorii retetelor eliberate pensionarilor cu pensii pana la 700 de lei. Medicul de familie nu trebuie sa verifice situatia financiara a pacientilor sai, ci sa-i trateze. Imputarea contravalorii retetelor unor pacienti care figurau internati, desi spitalele nu le asigura medicamentele necesare, mai ales pe cele pentru o patologie diferita de specificul sectiei respective”, a afirmat Rodica Tanasescu. Cea mai mare suma pe care o are de dat un medic de familie catre CNAS este de 1, 3 milioane de lei.

Reprezentantii medicilor de familie prezenti la conferinta au mai sustinut ca Registrul Electronic de Vaccinare functioneaza in continuare deficitar. Ei cer modificarea imediata a protocoalelor terapeutice si a listelor de investigatii medicale ce pot fi recomandate de medicul de familie, care sa permita diagnosticarea si tratarea bolilor prioritare, cu impact important in sanatatea populatiei. Medicii de familie mai cer realizarea de urgenta a Contractului asigurat-asigurator definit legal, care sa clarifice drepturile, dar si obligatiile fiecarei parti.

Presedintele Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie, dr. Doina Mihaila, a spus ca a solicitat CNAS ca starea asiguratului sa fie validata de Serviciul Informatic Unic Integrat, fara raspunderi pentru medicul prescriptor, iar un contract civil semnat de un medic si o casa de asigurari sa fie respectat de ambii parteneri in egala masura.

Ambiguitati si „carpeli” legislative

Totodata, dr. Doina Mihaila a adaugat ca Legea 95/2006 care reglementeaza intreg sistemul de sanatate din Romania a fost modificata de curand in detrimentul medicilor de familie. Astfel, ei au obtinut ulterior statutul de negociatori in contractul cu CNAS, insa, in urma modificarii legii, ei au revenit la statutul mai vechi, de consultatori. A aparut fraudulos termenul de „consultare”, fara o nota de fundamentare obligatorie, care sa argumenteze modificarea.

Solutii la problemele puse in discutie

Medicii de familie au precizat ca solutii imediate pentru reducerea birocratiei sunt realizarea retetei unice pentru toate categoriile de medicamente, a retetei fractionabile pe orizontala, cu prescriere la doua-trei luni pentru pacientii cronici stabili si eliberarea ei lunara la farmacie, respectarea corespondentei electronice intre diferitele nivele de asistenta medicala prin Bilet de Trimitere si Scrisoare Medicala, raportare electronica, facturare electronica, lucru posibil pentru totii doctorii care au semnatura electronica extinsa, dar si solutii de optimizare a Registrului Electronic National de Vaccinari.


 

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Dr.-Rodica-Tanasescu_-Vrem-sa-scoatem-birocratia-din-sistem_-ca-sa-ne-ocupam-mai-mult-de-pacienti_19641/

lauff lautf laurf