Imprimare

Un somn insuficient si de proasta calitate ar putea favoriza aparitia bolii Alzheimer

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cercetatori de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore (SUA) au pus in evidenta o legatura intre durata si calitatea somnului si unele semne caracteristice ale bolii Alzheimer, anunta Agerpres.

Ei au reliefat relatia dintre depozitele de beta-amiloida din creier si somnul insuficient. Placile de proteina beta-amiloida sunt considerate neurotoxice, acumularea lor perturband buna functionare cerebrala.

Studiul s-a desfasurat pe persoane cu varsta medie de 76 de ani. S-a demonstrat ca cele care dormeau cel mai putin si al caror somn era cel mai perturbat aveau cele mai ridicate concentratii de depozite daunatoare. Intrebarea pe care si-o pun cercetatorii este ce apar mai intai: tulburari ale somnului sau acumularile de beta-amiloida. Drept raspuns, ei amintesc un studiu recent care a aratat ca somnul de proasta calitate perturba capacitatea de 'autocuratare' a creierului, adica eliminarea particulelor toxice, printre care se afla si beta-amiloida.

Specialistii apreciaza ca, in...

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Un-somn-insuficient-si-de-proasta-calitate-ar-putea-favoriza-aparitia-bolii-Alzheimer_19644/

lauff lautf laurf