Imprimare

Ochelarii Google anunta revolutia in chirurgie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ochelarii interactivi dezvoltati de gigantul american Google dezvolta conceptul de telemedicina, prin faptul ca permit impartasirea unei operatii in direct cu chirurgi din alte colturi ale lumii, informeaza cotidianul francez Le Figaro, potrivit Agerpres.

Acest produs revolutionar al Google, prezentat pentru prima data in septembrie si a carui comercializare este anuntata pentru anul in curs, ii seduce in special pe chirurgi, care vad in el numeroase avantaje pentru meseria lor. Posibilitatile inedite oferite de acest instrument ar urma sa accelereze schimburile de cunostinte intre specialisti din intreaga lume. Comanda vocala le permite sa actioneze functionalitatile fara a atinge nimic, respectand astfel imperativul aseptizarii.

De asemenea, captatorii fixati la inaltimea ochilor le permit sa filmeze o operatie chirurgicala cat mai aproape de realitate, fara a fi jenati de miscarile unui cameraman si prezentand exact zona pe care se intervine. Micul ecran semi-transparent situat in coltul superior din dreapta al monturii afiseaza date instantaneu, fara a fi necesara miscarea capului pentru a privi spre un alt suport (iPad, calculator), oferind astfel medicului posibilitatea de a proceda rapid la cautari de informatii in caz de necesitate.

Ochelarii pot permite si reglarea de litigii medico-legale, in cazul in care pacientul decedeaza.

Desi ochelarii Google nu sunt comercializati inca, cateva modele au fost alocate de companie pentru experimente.

Primele modele au fost lansate in iulie, iar dupa cateva zile chirurgul american Rafael Grossmann a retransmis imaginea unei sonde gastrice prin endoscopie pe site-ul Forbes.com, in timp ce confratele sau spaniol Pedro Guillen a realizat o grefa de cartilagiu, urmarita pe internet de medici aflati in SUA, Australia si Europa.

Pentru aceasta retransmisie intre Rennes si Japonia, societatea Eliga a pus la punct sistemul logistic 'Youslide', care permite o interactivitate intre auditorii unei conferinte si prezentator, precizeaza pe site-ul sau centrul spitalicesc Saint-Gregoire, unde activeaza doctorul Collin. Ochelarii au fost furnizati de AMA (Group Ubisoft), lider european in domeniul aplicatiilor pentru mobil si unic detinator de Google Glasses in Bretania, subliniaza site-ul.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ochelarii-Google-anunta-revolutia-in-chirurgie_19643/

lauff lautf laurf